Проблем у одлагању оцењивања виде и школски психололози

10 јануара, 2017

 
Чак и ако се врате у школу, ученике чека ЛЕПО ИЗНЕНАЂЕЊЕ
 


Таман када је ђаке основних школа разочарала вест да им распуст неће бити додатно продужен, стигло је ново олакшање – препорука Министарства просвете да их током ове недеље наставници не затрпавају тестовима и испитивањем.

Без испитивања до краја недеље

Идеју Министарства школски кадар је различито прихватио – једни у њој виде разложан излазак ђацима у сусрет, а други сматрају да ће се такав уступак управо деци обити о главу.- Слажем се да децу не треба испитивати одмах по доласку у школу, јер то неће пореметити закључивање оцена. Наставници са децом раде већ четири месеца и врло их добро познају, а наши предавачи су још средином децембра успели да спроведу планирана испитивања. Само су у незнатном броју случајева контролни и писмени задаци одлагани због малог броја присутне деце. Ипак, ђаци не треба да се опусте и морају да буду спремни да одговарају у што краћем року – рекла је за “Блиц” Наталија Матић, директорка ОШ “Веселин Маслеша” из Београда.

Њено мишљење дели и колега Душан Стевановић, директор ОШ “Вук Караџић” из Врања. У Врању тврде да се не обазиру на ванредну ситуацију, те да неће искористити могућност коју им је оставило Минситарство и сами себи продужити распуст.
– То што током наредна три дана неће бити тестова и испитивања неће пореметити ни закључивање оцена, ни наставу, јер смо се са децом још пре распуста све људски договорили – имали су 10 дана да припреме градиво за крај полугођа, а осим српског и математике, они ће до краја недеље имати само по један час из осталих предмета – објаснио је директор.
Међутим, наставници се брину да би спровођење ове одлуке највише штетило ђацима и то нарочито онима који су желели да у наредном периоду поправе оцене.
– Дете, које је током распуста било здраво, имало је седам дана и још додатна два да се спреми за одговарање. Не видим зашто му се не би пружила та прилика. Бојим се да се овако остављају само две седмице да се испита скоро цело једно одељење из скоро сваког предмета – то ће ђаке оптеретити и са пет тестова или испитивања недељно! Потребно је минимално четири оцене да би се донела закључна – већина ђака има три, али многи су све оставили за последњи час, те ће, и уз велике напоре професора, најмање времена остати за ученике који би се сада борили за бољи успех – рекла нам је наставница математике Драгица Велимировић Јованов.
Проблем у одлагању оцењивања виде и школски психололози.
– Препорука Министарства је у реду, али мислим да неће бити ваш изводљива у пракси. Полугође се завршава 27. јануара што оставља само две и по недеље да се оцене закључе, а то је практично немогуће када већина деце неће доћи у школу. Код нас у “Мито Игумановићу” много је деце оболело од грипа, а како се у Косјерићу сутра очекује -20 степени, верујем да су мале шансе да бројна деца путници, које од школе дели и до 20 километара, сутра присуствује часовима – рекла нам је Ана Виторовић, школски психолог.
Она је додала да деца, која су здрава и у могућности да дођу у школу, ових дана никако не треба да запусте књигу.
– И родитељи и наставници су саветовали децу да не поремете континуитет у свом учењу током распуста. Деца се око празника заиграју, опусте, а онда одједном наступе три ударне недеље у којима морају да дају све од себе. Школа, са друге стране, поштује планове рада, а уз епидемију грипа и ниске температуре, који ће многе ученике задржати кући, бојим се да ће се све испитивање оставити за последњу недељу и знантно отежати и деци и наставницима. Здрава деца треба да се припремају, јер од превише опуштања неће бити ни много користи – нагласила је она.

Дуња Тулимировић
Извор: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Проблем у одлагању оцењивања виде и школски психололози

 1. Mira каже:

  Pa kako vas nije sramota?! Direktori, nastavnici i psiholozi..o čemu vi pričate? Nije vam dovoljno 2 nedelje da ispitate djake?! Ako je tako, vi ste onda nesposobni pedagozi!! Raspust i služi da se deca odmore, osveže ili eventualno otputuju negde. Najvažnije, kada je ŠTRAJK prosvetnih radnika u pitanju, onda nemate problem kako ćete decu naučiti i oceniti!! Odlučujete se ZA štrajk bez ikakve dileme, jer ste vi u pitanju. Sram vas bilo, sve vas koji pametujete preko ledja dece! Vrlo svesno i sa namerom koristim vi, vas..malim slovom, jer za veliko trebate i biti veliki pedagozi, što svakako niste. Upućeno svima vama, koji ste za polazak u školu, bez produžetka prazničnog raspusta.
  U potpisu,
  prosvetni radnik punim imenom i prezimenom:
  Mira Aćimović

  1. Help for Mira каже:

   Предлажем да госпођа Мира обавезно погледа текст психотерапеута Маја Павлов

 2. Пера Ложач каже:

  Колико сам ја схватио Министарство тражи од наставника у суштини да поступе како педагошка пракса налаже а то је да организују допунску наставу. Ја сам за своје дете тражио допунску пре Нове године и данас му је иста почела из два предмета (српски и хемија) и то десет часова. Наставница хемије и српског ће га припремити да одговара. И да не буде забуне моје дете има четворке из ових предмета али хоће петицу. Наставници су нудили да га питају за две недеље али ни ја ни моје дете, ћеркица, ученица 7. разртеда, нисмо пристали јер сматрамо да није поента у оцени него у знању јер хоће да студира. Паметница моја је рекла наставницама да је припреме да добије петицу јер не жели да јој оцене поклањају (сматра да поклоњене оцене може да има само штету а рекла ми је у поверењу да наставнице за то примају плату па не жели да за нерад добију плату).
  Паметна татина мезимица. А и млађи бата јој је исто фаца јер нема часа да му нешто није јасно и да нешто не пита наставнике (а има све петице).

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама