Продужава се породиљско боловање

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић Тепавчевић изразила је очекивање да ће средином следеће године бити усвојен закон према којем се породиљско одсуство за прво дете продужава са 12 на 15 месеци, а за друго са 15 на 18 месеци.

Foto: Canva

Указала је да ће мајке на тај начин имати више времена да се посвете својој деци и породици.

Кисић је истакла да то показује колико је наша држава економски јака и стабилна, јер за спровођење те мере држава из буџета треба да издвоји додатних 8,4 милијарди динара.

– Ми смо почели са конкретним изменама Закона о финансијској подршци породице са децом и након свих процедура у Скупштини, очекујем да ће примена почети у првој половини наредне године – рекла је министарка Кисић.

То значи да ће породиљско одсуство ради неге детета након рођења првог бити продужено са 12 на 15 месеци, а када је у питању друго дете са 15 на 18 месеци.

Кисић је подсетила да је претходних година продужено одсуство за рађање трећег и четвртог детета на 24 месеца и додала да је држава на тај начин изашла у сусрет мајкама које су претходних деценија тражиле начин да продуже одсуство, како би што више времена провеле са својом децом.

Извор: Блиц