Продужен фебруарски распуст

4 фебруара, 2022

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић донео је одлуку о измени Календара образовно-васпитног рада за основне и средње школе на основу чега ће нерадни дани за ученике бити и 17. и 18. фебрауар.

Предлог о продужетку распуста изнет је на састанку Тима за школе.

Након бројних консултација и након сагледавања целокупне ситуације и предвиђања да се пик овог таласа вируса очекује средином месеца донео сам одлуку о продужетку распуста. Ученици ће спајањем викенда, државног празника и додатна два дана имати укупно 9 слободних дана. Први радни дан биће понедељак, 21. фебруар“, рекао је министар.

Школе су као и раније, безбедне због примене и поштовања епидемиолошких мера. Према показатељима, раст броја заражених ученика и наставника не прати раст броја заражених у општој популацији“, навео је Ружић.

Он је апеловао на ученике и запослене у систему образовања да током предстојећег распуста буду одговорни према себи и својим најближима и поштују прописане епидемилошке мере како не би дошло до нових заражавања.

Због тродневног продужетка јесењег распуста у првом полугодишту, као и због ове одлуке, школе су у обавези да до краја школске године надокнаде два радна дана, док ће школска година бити продужена за три дана и уместо до 21. јуна трајаће до петка, 24. јуна 2022. године.

Од понедељка 7. фебруара, у средњим школама и другом циклусу основне школе (5-8. разреда) настава ће се одвијати по комбинованом моделу (дан за даном, ученици подељени у две групе), док ће ученици од 1. до 4. разреда основне школе наставу похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа.
Према подацима из надзора преузетим из електронског система „Сервис јавног здравља“ које је Министарству просвете, науке и технолошког развоја доставио Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у недељи од 27. јануара до 2. фебруара 2022. године број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година је био 4935 (0.64%) оболелих.
Учешће деце школског узраста у укупном броју потврђених случајева COVID-19 у истом периоду износио је 4.8%.

У основним и средњим школама на територији Републике Србије, укупно је 87 (0.06%) одељењa (16 и мање ученика), којa су због најмање три случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног рада на онлајн наставу у последњих 10 календарских дана.

Укупно је 363 (0.9%) одељења (17 и више ученика) која су због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана и 143 (0.35%) група у којима се из комбинованог модела наставе прешло на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у последњих 10 календарских дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Продужен фебруарски распуст

 1. Nikola каже:

  Taman ove nedelje da se zarazi još veći broj ucenika I nastavnika a na raspustu da se leče- plan MP .I kombinovani model pripomaze , jedna grupa se zarazi pa raznese virus a sutradan druga pa i ona isto …i tako u krug.Ministarstvo ostaje pri stavu da nema zaražavanja po školama.

 2. Nastavnik каже:

  “Укупно је 363 (0.9%) одељења (17 и више ученика) која су због најмање два случаја инфекције ученика у одељењу променила начин организације рада са непосредног на комбиновани модел у последњих 10 календарских дана и 143 (0.35%) група у којима се из комбинованог модела наставе прешло на онлајн (појава три случаја инфекције ученика) у последњих 10 календарских дана.”
  NIJE ISTINA!
  Nastava vec dve nedelje, tj 10 dana unazad, se odvija po komninovanom modelu, u svim odeljenjima gde ima vise od 17 ucenika. Tako vec dve nedelje nema nijedno odeljenje gde ima vise od 17 ucenika. To je samo igra sa brojevima od strane MPN-a.

 3. Nikola каже:

  Ministarstvo prosvete nas laže a laže i dezavuiše javnost već dve godine.Da imaju moralnosti svi bi podneli ostavke zbog ovog stanja u prosveti.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама