Проф. др Бранислав Тиодоровић: Није искључено да школске клупе привремено напусте и старији основци

8 марта, 2021

“Без седам до 10 дана затварања не можемо имати ефекте. По епидемиолошкој доктрини неопходно је да имате чак три недеље спровођења ригорозних мера”, тврди проф. др Бранислав Тиодоровић.

Наш познати епидемиолог не крије да медицински део Кризног штаба није задовољан донетим мерама и да ће на наредној седници у Палати Србија тражити да оне буду пооштрене.

– Неопходно је још једно скраћење радног времена на недељу дана и још један викенд без кафића и ресторана, како би се сузбило ширење корона вируса – рекао је проф. Тиодоровић гостујући на ТВ „Пинк“.

Шта ће бити са школама?

На седници Кризног штаба, сасвим је извесно, биће речи и о даљем раду школа. Подсетимо, средњошколци у целој Србији су од јуче прешли на онлајн наставу, а није искључено, посебно ако дође до даљег скока броја заражених, да школске клупе привремено напусте и старији основци, ђаци од петог до осмог разреда.

– Проценат заражених међу запосленима у школама је два одсто, број оболелих није алармантан, мада је у повећању од Сретења – рекао је министар просвете Бранко Ружић.

Како је рекао, “образовни систем није место где долази до трансмисије вируса, већ је очигледно да деца бивају заражена негде ван наставе, било да присуствују журкама или седе у кафићима”.

Ситуација је забрињавајућа у многим деловима Србије, о чему сведоче и речи епидемиолога Завода за јавно здравље Лесковац Зоране Кулић. Како каже, надали су се да ће доћи до пада броја оболелих, али се то није десило.

– За разлику од суседних градова Ниша и Врања, ми немамо тако нагли скок броја оболелих, код нас је он у благом порасту. Међутим, све узрасне групе су сада захваћене. Мини-породичне епидемије су и те како заступљене. Имамо у неким данима и по десетак породица где су сви чланови породица оболели. Сада су захваћена и деца и родитељи и баке и деке – рекла је за РТС Кулићева.

Што се клиничке слике тиче, код деце је и даље она блага, за разлику од људи средње животне доби и старих где иде од средње тешке до тешке клиничке слике

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Проф. др Бранислав Тиодоровић: Није искључено да школске клупе привремено напусте и старији основци"

  1. Aleksa каже:

    I dalje se pitam da li sa decom, kod kojih je klinička slika blaga, rade deca?
    Pokazujete nizak stepen interesovanja za učiteljski kadar koji je pokošen koronom.
    Ako su zahvaćene sve uzrasne kategorije, zašto su manje važni nastavnici koji rade sa decom od prvog do četvrtog razreda?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама