Проф. др Бранислав Тиодоровић: Размишља се о томе да ли ипак децу вратити у школе

27 априла, 2020

Члан кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже за “Блиц” да ће мере које штаб буде предложио за 1. и 6. мај, односно Ђурђевдан, морати да буду спроведене, а разлог је да свака опасност од заражавања буде елиминисана или сведена на минимум.

– Не смемо дозволити окупљања, јер све оно што ми данас спречимо видљиво је кроз статистику за 7 до 10 дана, тако да ћемо тек негде средином маја имати јаснију слику која ће нам послужити као путоказ које мере да скидамо, а које да ублажавамо. Одговор на питање када ћемо моћи да укинемо забрану окупљања је сада немогуће дати – каже Тиодоровић и додаје:

– Размишља се о томе да ли ипак децу вратити у школе, али и то је проблематично јер нам долази лето. Ствар је у тим продуженим боравцима за децу до 12 година који су родитељима потребни да би имали где да их оставе док су на послу. Привреда мора да функционише, родитељи морају на посао, а ако немају коме да оставе дете, шта да раде кад по закону не смеју да их остављају саме код куће до 12 година.

Што се тиче вртића, Тиодоровић каже да они морају да почну да раде.

– Вртићи морају да почну да раде, наравно, уз одређене прописане мере које подразумевају да деца бораве у мањим групама, под одређеном заштитом. Родитељи и тих малишана морају да се врате на посао. О свакој одлуци коју будемо доносили морамо много да водимо рачуна. Морамо све добро да размотримо. Свака мера је неопходна, апсолутно неопходна, јер ће вирус можда бити присутан и током лета, иако у спорадичним случајевима. Будите стрпљиви, маске и рукавице су нам неопходне, не смемо се опустити, а сигуран сам да је сваки грађанин свестан свега. Снашло нас је то што је снашло и читав свет, наше је да се боримо, а до нас самих зависи и опстанак овог вируса. Будимо пажљиви, свесни и одговорни, како према себи тако према другима – закључује Тиодоровић.

– Да би људи могли да почну поново да раде, морају да се отворе вртићи. Боље да деца иду у вртиће него да их чувају баке и деке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Проф. др Бранислав Тиодоровић: Размишља се о томе да ли ипак децу вратити у школе

 1. Saska каже:

  Pa da, bolje vaspitacice da ih cuvaju i sve prenose kuci i drugim porodicama…

 2. Vasp каже:

  Budemo li se zarazili, tuzicemo sve vas koji ste za otvaranje vrtica. Svesno nas gurate u bolest. Znaci babe i dede mogu da se zaraze od dece a vaspitaci istih godina ne mogu? Ili su vaspitaci potrosna roba pa hajde da ih smanjite, puno ih je na birou. Kako u celom svetu ne otvaraju a vi ste resili da budete pametni pa bi ste da otvorite. Smanjite dozivljaj, i mi imamo porodice koje zelimo da nam budu zive i zdrave. Mnogo ste se opustili sa vaspitacima. To sto mi cutimo i ne bunimo se, nece biti vecno

 3. ŽikaVanzemaljac каже:

  “Ствар је у тим продуженим боравцима за децу до 12 година који су родитељима потребни да би имали где да их оставе док су на послу. ”

  Škola je obrazovno-vaspitna ustanova, ne babysitter agencija. Neka ih ostave na istom mestu gde bi i desetak dana kasnije ( kada bi inače kraj nastave bio).

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама