Prof. dr Branislav Tiodorović: Razmišlja se o tome da li ipak decu vratiti u škole

27 aprila, 2020

Član kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže za “Blic” da će mere koje štab bude predložio za 1. i 6. maj, odnosno Đurđevdan, morati da budu sprovedene, a razlog je da svaka opasnost od zaražavanja bude eliminisana ili svedena na minimum.

– Ne smemo dozvoliti okupljanja, jer sve ono što mi danas sprečimo vidljivo je kroz statistiku za 7 do 10 dana, tako da ćemo tek negde sredinom maja imati jasniju sliku koja će nam poslužiti kao putokaz koje mere da skidamo, a koje da ublažavamo. Odgovor na pitanje kada ćemo moći da ukinemo zabranu okupljanja je sada nemoguće dati – kaže Tiodorović i dodaje:

– Razmišlja se o tome da li ipak decu vratiti u škole, ali i to je problematično jer nam dolazi leto. Stvar je u tim produženim boravcima za decu do 12 godina koji su roditeljima potrebni da bi imali gde da ih ostave dok su na poslu. Privreda mora da funkcioniše, roditelji moraju na posao, a ako nemaju kome da ostave dete, šta da rade kad po zakonu ne smeju da ih ostavljaju same kod kuće do 12 godina.

Što se tiče vrtića, Tiodorović kaže da oni moraju da počnu da rade.

– Vrtići moraju da počnu da rade, naravno, uz određene propisane mere koje podrazumevaju da deca borave u manjim grupama, pod određenom zaštitom. Roditelji i tih mališana moraju da se vrate na posao. O svakoj odluci koju budemo donosili moramo mnogo da vodimo računa. Moramo sve dobro da razmotrimo. Svaka mera je neophodna, apsolutno neophodna, jer će virus možda biti prisutan i tokom leta, iako u sporadičnim slučajevima. Budite strpljivi, maske i rukavice su nam neophodne, ne smemo se opustiti, a siguran sam da je svaki građanin svestan svega. Snašlo nas je to što je snašlo i čitav svet, naše je da se borimo, a do nas samih zavisi i opstanak ovog virusa. Budimo pažljivi, svesni i odgovorni, kako prema sebi tako prema drugima – zaključuje Tiodorović.

– Da bi ljudi mogli da počnu ponovo da rade, moraju da se otvore vrtići. Bolje da deca idu u vrtiće nego da ih čuvaju bake i deke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Prof. dr Branislav Tiodorović: Razmišlja se o tome da li ipak decu vratiti u škole

 1. Saska kaže:

  Pa da, bolje vaspitacice da ih cuvaju i sve prenose kuci i drugim porodicama…

 2. Vasp kaže:

  Budemo li se zarazili, tuzicemo sve vas koji ste za otvaranje vrtica. Svesno nas gurate u bolest. Znaci babe i dede mogu da se zaraze od dece a vaspitaci istih godina ne mogu? Ili su vaspitaci potrosna roba pa hajde da ih smanjite, puno ih je na birou. Kako u celom svetu ne otvaraju a vi ste resili da budete pametni pa bi ste da otvorite. Smanjite dozivljaj, i mi imamo porodice koje zelimo da nam budu zive i zdrave. Mnogo ste se opustili sa vaspitacima. To sto mi cutimo i ne bunimo se, nece biti vecno

 3. ŽikaVanzemaljac kaže:

  “Stvar je u tim produženim boravcima za decu do 12 godina koji su roditeljima potrebni da bi imali gde da ih ostave dok su na poslu. ”

  Škola je obrazovno-vaspitna ustanova, ne babysitter agencija. Neka ih ostave na istom mestu gde bi i desetak dana kasnije ( kada bi inače kraj nastave bio).

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama