проф. др Владислав Вукомановић: Симптома који указују да је дете можда заражено Ковидом – 19

– Поред симптома који се најчешће срећу код одраслих као што су повишена телесна темепература, кашаљ, отежано дисање, деца могу да имају гастроинтенстиналне тегобе као што су повраћање и пролив – каже проф. др Владислав Вукомановић, заменик директора Института за мајку и дете “Др Вукан Чупић”

У овом тренутку ниједно дете у Институту за мајку и дете “Др Вукан Чупић” у Београду нема доказану инфекцију корона вирусом. До сада их је било осморо, али ниједно од њих није имало тешку клиничку слику односно значајно погоршање основне болести условљене присуством вируса, каже за Телеграф.рс проф. др Владислав Вукомановић, педијатар-кардиолог и вршилац дужности заменик директора ове здравстве установе.

Он подсећа да је Инситутут као терцијарна установа, одређен за пријем само најтежих болесника са инфекцијом Цовид 19, којима је потребна механичка потпора вентилације и интензивна нега.

– Остала деца код којих се открије присуство вируса упућују се на дечије одељење у КБЦ “Др Драгиша Мишовић“. У Институту су се до сад лечила деца узраста од једног дана до 18 година. Наиме, примљено је неколико новорођенчади, која су захтевала неки облик интензивне неге и терапије, али су убрзо отпуштена кући односно, такође, упућена на лечење на дечије одељење у КБЦ “Драгиша Мишовић“ – каже наш саговорник.

Веза између короне и Кавасаки синдрома
Према његовим речима, деца са доказаном инфекцијом САРС- КоВ- 2 вирусом, углавном су имала блажу форму болести, осим у неколико случајева када се радило о болесницима који су већ претходно били болесни обољењима са Ковид-19 инфекцијом.

На питање како малишани реагују на терапију, каже да до сада нису имали потребу за применом високо „специфичне“ терапије за Ковид-19 инфекцију, иако су им сви лекови доступни, и спремни су да их примене по потреби.

Иако је још у првом пику из света стигла вест да корона код деце изазива Кавасаки синдром, проф. Вукомановић каже да још са сигурношћу не може да се тврди да постоји веза између ове две болести.

У овој здравственој установи, иначе, била су двојица дечака, са знацима Кавасакијеве болести, а која су имала антитела на корона вирус.

– Два дечака, адолесцента узраста од 17 година примљена су пре неколико месеци у Институт са знацима упале и попуштања срчаног мишића, као и неким елементима који су могли да укажу на атипични Кавасаки синдром, као што су црвенило, коњуктивна појава оспе, проширење коронарних артерија. Код оба дечака доказано је постојање антитела против Цорона-19 вируса. Уз примењену интензивну терапију и негу у периоду од неколико недеља дошло је до потпуног опоравка и излечења оба детета.


Проф. др Владислав Вукомановић, педијатар-кардиолог Фото: Танјуг/Тања Валич

– Одговор на питање да ли је Кавасакијева болест повезана са Ковид-19 вирусом још није дат, па зато ни ми не можемо да тврдимо са сигурношћу да постоји узрочно последична веза Кавасакијеве болести која се пре свега јавља код деце узраста од 2 до 3 године са Цовид-19 вирусом – објаснио је проф. др Вукамоновић.

Свака температура није КОВИД
Он наглашава да појава повишене телесне температуре код деце не треба да буде аларм код родитеља да су деца инфицирана Ковид-19 вирусом.

– Поред симптома који се најчешће срећу код одраслих као што су повишена телесна темепература, кашаљ, отежано дисање, деца могу да имају гастроинтенстиналне тегобе као што су повраћање и пролив. Веома је важна епидемиолошка анамнеза, а то значи да ли је у непосредној околини детета било оболелих од Цовид-19 инфекције, и да ли су деца могла да буду непосредно изложена том вирусу. Деца свакако треба да се прегледају у Дому здравља, али непотребно је водити их на преглед при сваком и краткотрајном скоку телесне темепратуре, који није удружен са поремећајем општег стања детета, губитком апетита, или поремећајем расположења и када дете нема повишену телесну темепратуру – каже проф. др Вукомановић.

Додаје да је Институт за мајку и дете од почетка проглашења пандемије предузео све обухватне мере, од улазне капије до сваког одељења понаособ како би се спречио неконтролисан улазак болесника са симптомима корона, као и хоризонтално преношење инфекције међу здравственим радницима и болесницима:

– У односу на текући прилив болесника сумњивих на инфекцију Ковид – 19, као и препоруке Министарства здравља и државних комисија, мере у Институту се организационо и функционално прилагођавају постојећим околностима.

Извор: Телеграф