Професорка и народна посланица Данијела Грујић: “Нова школска година куца на врата, а у њу улазимо неприпремљени”

“Нова школска година нам такорећи куца на врата, а стиче се општи утисак да ћемо у њу ући потпуно неприпремљени након ескалације насиља у нашем друштву током маја због чега је почетком јуна одлуком Владе напрасно скраћена претходна школска година. Због тога сам данас поставила као просветни радник и народна посланица Странке слободе и правде и посланичке групе “Правац Европа” више посланичких питања новој министарки просвете Славици Ђукић Дејановић о конкретним плановима, мерама и званичним упутствима Министарства просвете упућеним школама пред почетак нове школске године.” – наводи народна посланица Данијела Грујић у писаној изјави.

Она је изразила бојазан да су надлежни “очито без решења и ћуте на алармантност ситуације у којој се школство налази”.

“Потребни су нам конкретни потези у правцу хуманизације друштва и заустављања насиља кроз образовни систем на бази просветне реформе што сам у пленуму предлагала кроз прихватање измене кровног закона у образовању. Сматрам да је за тако нешто било неопходно предложити и бирати агилну, стручну и способну особу за министра просвете.” – истакла је Грујић и додала да смо, уместо конкретних решења, у периоду распуста прилику само да чујемо пар декларативних смерница и саопштење о потписивању Меморандума о сарадњи три министарства у реализацији Пилот пројекта “Свако дете има право да одраста здраво”.

“Дакле, до дана данашњег као јавност и родитељи нисмо чули оно главно: ефикасна, конкретна и трајна решења. Упозоравам да нечињењем у периоду распуста када се могло учинити много на превенцији насиља Министарство просвете и Влада могу нанети несагледиву штету посебно по питању безбедности ученика и запослених у просвети”, упозорила је Грујић.