Profesorka iz Trstenika: Mislim da bi neke stvari mogle da se spreče kada bi roditelje „udarili“ po džepu

5 decembra, 2022

„Još uvek treba mnogo toga da se uradi, ne samo kad je u pitanju zaštita prosvetnih radnika, već njihov status u celini. Već su napravljeni neki sitni koraci, ali se vidi da je Srbija spremna da bar malo ozdravi“, istakla je za Danas Marija Stevanović, profesorka iz Trstenika kojoj su đaci tokom časa izmakli stolicu. Ona je ohrabrena time što su hiljade njenih kolega protekle nedelje u znak podrške njoj i svima koji trpe nasilje, organizovali proteste širom Srbije.

Profesorka Marija se u četvrtak srela sa kolegama iz sindikata i predsednicom SOS-a Valentinom Ilić, što je bila prilika za razgovor o tome kako obezbediti bolju pravnu zaštitu zaposlenih u školama.

„Saznali smo da je odavno predviđeno da kad učenik napravi ozbiljniji prekršaj roditelji po prijavi škole mogu da budu novčano kažnjeni, ali se to u praksi ne događa. Zašto ne bismo na početku školske godine svim roditeljima pročitali šta piše u zakonu? Neka se potpišu da su obavešteni i da su razumeli, na taj način ćemo imati na papiru da su svi primili k znanju. Mi kao nastavnici ćemo da zabeležimo svaki incident, da bismo o svemu imali pisani trag, a ako se nešto desi, škola može da pokrene postupak da bi se roditelji novčano kaznili. Mislim da bi neke stvari mogle da se spreče kada bi roditelje „udarili“ po džepu“, kaže profesorka Stevanović za Danas.

Ona dodaje da uvođenje statusa službenog lica za sve zaposlene u školi očigledno nije najbolje rešenje i da bi trebalo unaprediti postojeću zakonsku regulativu. Takođe bi, dodaje, bilo dobro da svaka škola ima školskog policajca.

Ističe i da nije nesprovodivo da se zabrani upotreba mobilnih telefona na času, dodajući da neke škole praktikuju da učenici telefone ostavljaju u kutiji na ulazu u učionici.

Kada je reč o samom događaju, profesorka Stevanović kaže da joj je i dalje teško kad vidi da se snimak vrti na televiziji.

Deo javnosti, pa i njenih kolega bili su kritični jer nije odmah nakon incidenta napustila čas i prijavila učenike, već je održala čas do kraja i otišla ne prijavivši incident.

Pojedini su komentarisali neformalnu atmosferu na času, pitajući se zašto to dozvoljava. Profesorka kaže da razume kolege koje interesuje šta se dešavalo na času i napominje da su pomenuta tri učenika zakasnila i u učionicu ušla nakon što je zvonilo.

Kaže da joj se posle svega nije izvinio nijedan od tri učenika, niti njihovi roditelji, pa čak ni ostali đaci iz tog odeljenja.

Ceo tekst: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama