Profesorka kojoj su izmakli stolicu se vraća na posao

7 februara, 2023

Slučaj izvlačenja stolice profesorki engleskog jezika iz Trstenika pretvorio se u pravu sagu. Nakon ogromne podrške koju je dobila u medijima i javnosti, kao i osude postupka učenika koji su joj stolicu izmakli, snimili je kako pada, smejali se, pa sve to objavili na društvenim mrežama, učenici su vrlo brzo isključeni iz škole. Međutim, zbog proceduralne greške postupak je poništen, a učenici vraćeni na nastavu.

Ovaj događaj takođe je naišao na osudu, pa su tako i sindikati prosvete od ministra Ružića zatražili da inspekciju ponovo uputi u ovu školu i da, ako se utvrdi da je zaista zbog propusta u proceduri došlo do poništavanja odluke Nastavničkog veća, direktor bude razrešen funkcije.

Da stvar bude još komplikovanija, kolektiv profesorke engleskog u Tehničkoj školi nije javno stao uz nju. Osim anonimnog pisma jednog od kolega, gde oštro kritikuje rad profesorke, niko od njenih kolega nije želeo da govori za medije.

Pored pisma, mediji pominju i snimak na kom se vidi da nastavnica vređa učenike, nazivajući ih “konjima”. Postojanje ovog snimka indirektno je potvrdila i sama profesorka, ali je rekla da je sve “izvučeno iz konteksta”.

– To je izvučeno iz konteksta. Nijedan disciplinski postupak se nije vodio protiv mene za sve ove godine koliko radim u školi. Ukoliko sam zaista opasnost za školu, zašto se ranije pojedinac nije žalio na mene. – kaže profesorka, a prenosi Kurir.

Kako piše ovaj list, u školi je gotovo nemoguće naći zvanične sagovornike, osim anonimnih. U pomenutom anonimnom pismu štiti se direktor škole, čiju smenu je prošle nedelje zatražio Aktiv direktora srednjih škola.

U međuvremenu, objavljeno je i da se nastavnica vraća na posao posle tri meseca odsustva. Ona će ponovo početi da radi 14. februara.

Očekuje se ponovno izjašnjavanje Nastavničkog veća o statusu učenika N. Ž. (17) i M. M. (18), dva vinovnika incidenta, koji su, po tadašnjoj odluci veća, nastavili da pohađaju nastavu do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Profesorka kojoj su izmakli stolicu se vraća na posao

  1. boki kaže:

    Kad institucije nefunkcionisu onda se sve zataska do sledece nezgode.Malo se kroz medije provlace kritike nadlezni cute i tako funcionise sistem u kom najvise stradsju posteni i cestiti gradsni

  2. Ceca kaže:

    Koliki strah se uvukao u ljude, prosto neverovatno!
    Svi ćute o propasti obrazovnog sistema u Srbiji, na svim nivoima!
    Omerta!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama