Proglašeni najbolji srpski nastavnici u doba korone

30 novembra, 2020

Udruženje za podsticanje preduzetništva “Živojin Mišić” proglasilo je sedmu generaciju najboljih edukatora Srbije, a ove godine i u posebnoj kategoriji, u okviru pandemijskog obrasca, za najbolje izabrani su Dejan Bošković, nastavnik biologije u OŠ “Ivo Andrić” u Beogradu, Marta Kiš Buterer, nastavnica likovne kulture u OŠ “Petefi Šandor” u Novom Sadu, i Predrag Starčević, učitelj u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu.

Dejan Bošković, “Ivo Andrić” u Beogradu

Biologija i na blogu

Dejan Bošković ima zvanje samostalnog pedagoškog savetnika, spoljni je saradnik Ministarstva prosvete i oba zavoda, a od ove godine i koordinator za naučnu pismenost pri PISA testiranju. Uvek se trudio da mu interesovanja budu raznovrsna, a, kako kaže, trudio se i da sada deci zadaje zadatke koji su usmereni ka tome da primenjuju naučeno, razvijaju i vrednuju kreativne ideje i ostvare komunikaciju sa vršnjacima iz drugih zemalja, što nije bilo lako u trenutnoj situaciji. Njegove lekcije slušali su svi osnovci na TV nastavi.

– Ja sam zagovornik toga da je široko obrazovanje jako značajno i da je veoma bitno da znanja iz jedne oblasti primenimo u drugim. Širina u obrazovanju izgrađuje ličnost, takva osoba može da radi više poslova i trudim se na časovima da učenicima gradivo učinim zanimljivim, što je najbitnije. To sam radio i predavajući deci preko TV-a – priča nam Bošković.

Dejan Bošković koristi moderne tehnologije u nastavi biologije

Kaže da su on i kolege imali veliku pomoć novinara koji su im dali osnovne smernice kako da svoja predavanja učine zanimljivijim za gledaoce, a i njegovo iskustvo sa vođenjem nekoliko blogova vezanih za biologiju mu je veoma pomoglo.

– Deci je sada dostupno mnogo zanimljivijih sadržaja na internetu. Ona sada imaju svoje uzore u nekim influenserima i jutjuberima koji su nama bili konkurencija. Ne u pravom smislu te reči, ali smo mi bili ti koji su morali da postanu deo tog virtuelnog sveta, ali ne da naša predavanja pretvorimo u rijaliti već da takvu nastavu učinimo interesantnom za decu. Ja se uvek trudim da povežem znanje iz istorije, geografije, hemije, fizike i iz svih drugih predmeta i da dokažem deci da sve to mogu da primene u svakodnevnom životu. Upravo to što sam uspeo u tome za mene je najveća nagrada – ističe Bošković.

Marta Kiš Buterer, OŠ “Petefi Šandor” u Novom Sadu

Likovne igre u četiri zida
Sličnog je mišljenja njegova koleginica Marta Kiš Buterer kojoj je bilo skoro nezamislivo da će morati jednog dana deci da predaje likovno onlajn. Ova umetnica sa više od tri decenije radnog iskustva u prosveti i preko 40 samostalnih izložbi u svojoj biografiji tokom pandemije bila je suočena sa nedostatkom likovnog materijala za realizaciju radova, kao i sa novom vrstom komunikacije sa učenicima preko Google clasroom platforme.

Marta Kiš Buterer sa svojim đacima učestvovala i na onlajn likovnoj koloniji

Najviše se služila metodom likovnog scenarija i predlagala svojim učenicima materijale za koje je smatrala da su za njih najadekvatniji. Sama je osmišljavala prezentacije, odabirala aplikacije, muziku, sve što je potrebno kako bi svojim učenicima pružila zabavnu likovnu igru, moralnu podršku i beg od stvarnosti za vreme trajanja policijskog časa.

– Razmišljala sam o tome kako bi meni bilo da sam dete i da me neko zatvori u četiri zida. Onda sam odlučila da im što više olakšam i da ih animiram, pa sam počela da učim i koristim aplikacije za koje nisam ni znala da postoje. Predložila sam im da objedinimo pokret, zvuk i igru i praktično pretvorimo sve u neki pozorišni komad. Snimila sam svoju ruku iscrtanu sa raznim licima i rekla deci da zamisle da su im prstići lica i da se igraju sa njima. To je bilo lepo prihvaćeno, a onda sam se trudila da ih što više motivišem, pa sam njihove radove širila putem društvenim mreža i dobijali smo razne pohvale. Čak smo i učestvovali na onlajn međunarodnoj kiparskoj koloniji u Sloveniji, a ostvarili smo i saradnju sa jednom školom iz Slovačke. Sve je to lepo uticalo na decu i njihove roditelje, a samim tim i na mene – priznaje nastavnica likovnog.

Kaže da je priznanje najboljeg edukatora doživela kao zajednički uspeh nje i njenih učenika koji su joj olakšali posao svojom maštom i željom za učenjem.

Predrag Starčević, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu

I gosti u virtualnoj učionici

Isto misli i njen kolega Predrag Starčević čiji je cilj, kako sam kaže, da širi ljubav među decom i odraslima bez ikakvih granica što je virtuozno materijalizovao na svojim onlajn časovima.

Najveću zahvalnost za ovo visoko priznanje dugujem roditeljima i đacima koji su celu priču “zakuvali”, iskren je Predrag Starčević
– Najveću zahvalnost za ovo visoko priznanje dugujem roditeljima mojih učenika, koji su me predložili za ovu nagradu i mojim učenicima jer su celu priču “zakuvali” svojim roditeljima i od njih sve krenulo. Nisam mogao da zamislim da budem bez svojih učenika i onda sam u dogovoru sa roditeljima odlučio da imamo svakodnevni kontakt u virtualnoj učionici preko Zum platforme. U toj učionici su nam bili gosti naši i strani ugledni pisci, pesnici, glumci, slikari, sportisti, humanitarni radnici, programeri, lekari, medicinske sestre, naučnici, borci za mir, pevačice naše opere, predstavnici Crvenog krsta, bivših učenika i njihovih roditelja iz Srbije i inostranstva. Onlajn smo se družili i sa decom, nastavnicima i direktorima škola iz Pišeca, Slovenija, Buja, Hrvatska, Nea Apolonije, Grčka, Napulja, Italija i Dopunske škole na srpskom jeziku iz Švajcarske. Sve su to moji prijatelji koji su veselili, učili i oplemenili našu decu. Svima su nam davali nadu i snagu da istrajemo – priseća se Starčević koji je veliki humanista i dvodecenijski volonter u Crvenom krstu.

Kaže da mu je posebno drago što je ta takozvana virtualna učionica nastavila da živi, da je i dalje mesto okupljanja, da se na njoj i dalje radi i uči i da se održavaju dramske sekcije i druge aktivnosti.

Foto: Fejsbuk

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama