Projekat ŠkoloGram – škole podstiču učenike da mudro koriste društvene mreže

9 marta, 2021

Društvene mreže postale su ovih dana opasno igralište za decu i mlade. Čini se da ni sami osnivači platformi poput Fejsbuka, Instagrama i TikToka nisu ni slutili koliku će moć imati društvene mreže u dvadeset prvom veku. Najsnažnije sredstvo za manipulaciju i plasiranje raznih, nefiltriranih sadržaja, sve više se koristi i u našim krajevima. Ukoliko ne naučimo učenike da razviju kritički odnos prema ogromnoj količini sadržaja, tačnije, ukoliko ih ne naučimo na koji način mogu prepoznati zloupotrebu društvenih mreža, upašće lako u zamku koja ih, kako ovih dana saznajemo, može koštati i života. 

Razvoj kritičkog mišljenja kod učenika jedan je od osnovnih ciljeva redovne nastave. Kako je u poslednje vreme nastava izmeštena sa of u onlajn prostor, valjano bi bilo ukazati učenicima, ali i roditeljima i nastavnicima,  na sve opasnosti koje vrebaju. Upravo iz želje da učenike podstaknemo da društvene mreže koriste i za učenje i plasiranje edukativnih i zabavnih sadržaja osmislili smo ovaj projekat. 

Projekat ŠkoloGram podrazumeva niz aktivnosti koji će se realizovati u martu 2021. godine. Naša škola objavila je tri konkursa – literarni, logo-konkurs i foto-konkurs.

Učesnici literarnog konkursa mogu biti učenici od petog do osmog razreda svih škola u Srbiji mogu biti učenici od petog do osmog razreda. Učesnici logo i foto-konkursa mogu biti sadašnji učenici OŠ “14. oktobar”, roditelji i bivši učenici naše škole. Pored toga, projekat obuhvata i  pametne izazove u kojima će učestvovati učenici i mentori OŠ “14. oktobar”, OŠ “Vladimir Rolović” i OŠ “Vuk Karadžić”.

Sve aktivnosti, ali i rezultati biće objavljeni na Instagram stranicama učenika i pomenutih škola. Cilj nam je da Instagram preplavimo stihovima, naučnim eksperimentima, sportskim veštinama, muzičkim, likovnim i igračkim talentima, da razmenjujemo iskustva, putujemo kroz vreme, družimo se i rešavamo matematičke probleme. 

Pored takmičenja u izazovima, na Instagram stranici postavićemo i filmove, emisije i reportaže, koje su snimali učenici kako bi podigli svest o zloupotrebi društvenih mreža i opasnostima koje vrebaju. Reći ćemo NE vršnjačkom i internet nasilju i podsticati učenike da Instagram koriste mudro, da znaju da upotrebe, ali ne i da zloupotrebe sadržaje koji su im plasirani.

Vrlo je važno da između porodice, škole i ostalih kulturnih i obrazovnih institucija, ali i medija, postoji čvrsta korelacija kako bismo u ovim teškim vremenima sačuvali naše mlade i obezbedili im sigurno detinjstvo i srećno odrastanje.

Tim za realizaciju projekat ŠkoloGram – zaprati mudro

mentori: Jelena Bulatović, profesorka istorije, Ivana Radević, profesorka fizike, Dositeja Lekić, profesorka matematike, Dušica Nemanjić, pedagog, Marica Stojković psiholog i Milica Živković, profesorka srpskog jezika i književnosti i autorka projekta.

Saradnici: Miloš Petrović, profesor srpskog jezika iz OŠ “Vuk Karadžić”, Pirot, Jelena Đorđević, profesorka srpskog jezika i književnosti iz OŠ “Vladimir Rolović”

Projekat su podržali direktori, kolege i roditelji učenika pomenutih škola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama