Пројекат ШколоГрам – школе подстичу ученике да мудро користе друштвене мреже

9 марта, 2021

Друштвене мреже постале су ових дана опасно игралиште за децу и младе. Чини се да ни сами оснивачи платформи попут Фејсбука, Инстаграма и ТикТока нису ни слутили колику ће моћ имати друштвене мреже у двадесет првом веку. Најснажније средство за манипулацију и пласирање разних, нефилтрираних садржаја, све више се користи и у нашим крајевима. Уколико не научимо ученике да развију критички однос према огромној количини садржаја, тачније, уколико их не научимо на који начин могу препознати злоупотребу друштвених мрежа, упашће лако у замку која их, како ових дана сазнајемо, може коштати и живота. 

Развој критичког мишљења код ученика један је од основних циљева редовне наставе. Како је у последње време настава измештена са оф у онлајн простор, ваљано би било указати ученицима, али и родитељима и наставницима,  на све опасности које вребају. Управо из жеље да ученике подстакнемо да друштвене мреже користе и за учење и пласирање едукативних и забавних садржаја осмислили смо овај пројекат. 

Пројекат ШколоГрам подразумева низ активности који ће се реализовати у марту 2021. године. Наша школа објавила је три конкурса – литерарни, лого-конкурс и фото-конкурс.

Учесници литерарног конкурса могу бити ученици од петог до осмог разреда свих школа у Србији могу бити ученици од петог до осмог разреда. Учесници лого и фото-конкурса могу бити садашњи ученици ОШ “14. октобар”, родитељи и бивши ученици наше школе. Поред тога, пројекат обухвата и  паметне изазове у којима ће учествовати ученици и ментори ОШ “14. октобар”, ОШ “Владимир Роловић” и ОШ “Вук Караџић”.

Све активности, али и резултати биће објављени на Инстаграм страницама ученика и поменутих школа. Циљ нам је да Инстаграм преплавимо стиховима, научним експериментима, спортским вештинама, музичким, ликовним и играчким талентима, да размењујемо искуства, путујемо кроз време, дружимо се и решавамо математичке проблеме. 

Поред такмичења у изазовима, на Инстаграм страници поставићемо и филмове, емисије и репортаже, које су снимали ученици како би подигли свест о злоупотреби друштвених мрежа и опасностима које вребају. Рећи ћемо НЕ вршњачком и интернет насиљу и подстицати ученике да Инстаграм користе мудро, да знају да употребе, али не и да злоупотребе садржаје који су им пласирани.

Врло је важно да између породице, школе и осталих културних и образовних институција, али и медија, постоји чврста корелација како бисмо у овим тешким временима сачували наше младе и обезбедили им сигурно детињство и срећно одрастање.

Тим за реализацију пројекат ШколоГрам – запрати мудро

ментори: Јелена Булатовић, професорка историје, Ивана Радевић, професорка физике, Доситеја Лекић, професорка математике, Душица Немањић, педагог, Марица Стојковић психолог и Милица Живковић, професорка српског језика и књижевности и ауторка пројекта.

Сарадници: Милош Петровић, професор српског језика из ОШ “Вук Караџић”, Пирот, Јелена Ђорђевић, професорка српског језика и књижевности из ОШ “Владимир Роловић”

Пројекат су подржали директори, колеге и родитељи ученика поменутих школа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама