Пројекат школске одеће, дуго најављиван, пропао због недостатка новца

24 марта, 2019

Пројекат школске одеће, дуго најављиван, пропао због недостатка новца

Идеја о увођењу ђачких униформи у основне школе увек је имала своје заговорнике и противнике. Док једни тврде да би ношење одела у школама спречило дискриминацију међу ученицима, други сматрају да је то застарела идеја.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја увођење униформи препустило је школама, а недостатак новца је главни разлог због којег ученици и даље нису униформисани.

Како би се утврдило да ли су родитељи сагласни са увођењем униформа ресорно министарство је почетком школске године у осмолеткама спровело анкету.

– Она је показала да родитељи и ученици нису прихватили идеју, највише из финансијских разлога – објашњавају, за “Новости”, из надлежног Министарства. – Проблем настаје јер школе нису у могућности да обезбеде донаторе који би финансирали униформе.

Из Министарства поручују да се и даље залажу за идеју увођења униформи, за чији дизајн би се определили сами ученици.

– Ова иницијатива је покренута са циљем реафирмације васпитне улоге школе и развоја осећаја припадности. У поједним случајевима школе су обавештавале министарство о томе да ће истрајати у остваривању ове идеје – поручују из овог ресора. – Сматрамо да ће новоформирани општински савети родитеља са више енергије и иницијативе подржати идеју, као и да ће се на локалном нивоу обезбедити потребна средства за увођење униформи у школе које су за то заинтересоване.

Ипак, основне али и средње школе, које нико не спомиње, нису у обавези да уведу униформе, јер не постоји прецизно дефинисан закон који би регулисао ову област.

ОШ “Др Јован Цвијић” у Смедереву прва је у Србији увела униформе, још пре 13 година, и једина је у којој је њено ношење обавезно.

– Униформе редовно носе основци у свим разредима, а за неношење прети четворка из владања – каже Лидија Петровски, помоћник директора ОШ “Др Јован Цвијић”. – Моделе и амблем школе који краси униформе креирали су ученици на часовима ликовног.

Једино у ОШ “Др Јован Цвијић” у Смедереву кецеље обавезне

Једна од ретких школа у Београду која има униформе је ОШ “Никола Тесла” у насељу Винча. Брендиране униформе са потписом дизајнерке Драгане Огњеновић пре две године обукли су и тадашњи прваци из ОШ “Свети Сава” из Врчина.

– Униформе које су тада креиране обезбеђене су уз помоћ Министарства и ученици их и даље носе – истиче Добрица Синћелић, директор ОШ “Свети Сава”. – Правило у нашој школи је да униформе носе ученици до четвртог разреда, а пројекат смо покренули пре пет година. Почетком ове школске године униформе за прваке су платили родитељи, али наш колектив од идеје ношења униформа неће одустати и трудићемо се да ускоро и старији ученици добију школско одело.

 

МАЈИЦЕ СА ЛОГОМ
Предлог у појединим школама је био и да деца носе мајице са логом школе које би представљале униформе. Међутим, од тога се одустало. Основци из ОШ “Алекса Шантић” као униформу облаче кецеље, плаве дечаци а розе девојчице. У септембру их задужују, а у јуну враћају.
Међутим, док се не нађе потребан новац како би се сви ученици униформисали у школу ће долазити ко како жели, јер не постоји јединствени документ о правилима облачења. Тачније, кодекс одевања у осмолеткама није регулисан на нивоу државе, већ актом сваке школе. Оно што се забрањује су мини-сукње, дубоки деколтеи, голи стомаци и кратке бермуде.

ЧИПОВИ

ШКОЛЕ у Кини промивишу “паметне” униформе са чиповима, за лакше праћење присуства настави и кретања ученика. Уколико ученици носе униформе, надлежни у школи примају забележено тачно време њиховог уласка и изласка из школе и аутоматски шаљу те податке родитељима и наставницима.

Јелена Динчић

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Пројекат школске одеће, дуго најављиван, пропао због недостатка новца"

  1. B каже:

    Pa kad ste pare “skrcali” za esDnevnik.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама