Projektna nastava – uputstvo za realizaciju iz novog priručnika Kreativnog centra

septembar 18, 2018

S ciljem da pomogne učiteljima u planiranju i realizaciji projektne nastave u prvom razredu, nedavno je, u izdanju Kreativnog centra objavljen priručnik pod nazivom Projektna nastava – priručnik za učitelje. U njemu ćete naći sve važne informacije o ovom obliku nastave, kao i konkretne predloge projekata s pripremama za svaki čas.

Autor priručnika je Nevena Perić, učiteljica sa 24 godine radnog iskustva, autor i realizator brojnih akreditovanih programa stručnog usavršavanja, tribina, stručnih skupova. Njeno ime stoji i iza brojnih stručnih radova, a učesnik je u istraživanjima i projektima u oblasti obrazovanja.

U projektima koji se nalaze u priručniku obrađene su važne teme, kao što su pravila lepog ponašanja, bezbednost u saobraćaju, briga o životnoj sredini, zdrava ishrana itd. Svi oni omogućavaju povezivanje različitih predmeta i razvijanje međupredmetnih kompetencija, što je ujedno i glavni cilj projektne nastave, a mogu biti i podsticaj za dalji kreativni rad učitelja

Na temu projektne nastave i njene realizacije Neveni Perić postavili smo i nekoliko pitanja.

Koje su prednosti projektne nastave za đake, a koje za učitelje?

Učeći kroz projektnu nastavu, učenici imaju mogućnost da razviju znanja, veštine i stavove (kompetencije) koji ne pripadaju nijednom nastavnom predmetu, odnosno koji su deo svih nastavnih predmeta. Ove međupredmetne kompetencije prepoznaje i nov ZOSOV, koji obavezuje sve nastavnike da se trude da ih razvijaju kod učenika kroz realizaciju nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Projektna nastava je idealna upravo za ostvarivanje ovog cilja: učenici učeći kroz projektnu nastavu uče da uče, samostalno i u saradnji s vršnjacima, osposobljavaju se za različite forme komunikacije, barataju informacijama do kojih dolaze kroz istraživačke aktivnosti, rešavaju probleme, koriste digitalnu tehnologiju svrsishodno, za učenje i rad s podacima, kreativno izražavanje, razvijaju odgovoran odnos prema društvu u kojem žive, sredini u kojoj rastu i razvijaju se, kao i prema sopstvenom zdravlju… I upravo je razvijanje međupredmetnih kompetencija, uz povezivanje školskog života sa svakodnevnim životom učenika, jedna od najvećih dobiti koje učenici imaju od projektne nastave.


Što se nastavnika tiče, projektna nastava im pruža idealnu priliku za međupredmetno povezivanje sadržaja, ali i za saradnju s roditeljima i lokalnom zajednicom, što omogućava kreiranje sasvim novih odnosa sa okolinom, koja je i do sada trebalo da bude akter nastavnog procesa. Ovo je prilika da roditelji postanu pravi saradnici nastavnika, da iz druge uloge upoznaju školu i nastavni proces, ali i svoju decu i njihove vršnjake. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je najveći doprinos projektne nastave za nastavnike upravo učenik koji je zainteresovan za učenje, dete koje voli školu i aktivnosti koje ga u njoj očekuju.

Kako je nastao priručnik „Projektna nastava” i s kojim ciljem? Kome je priručnik namenjen?

Mnogi učitelji su i do sada realizovali aktivnosti koje bismo mogli nazvati projektima. Sada, kada je projektna nastava postala obaveza svih učitelja, javila se potreba da se definiše forma ovih nastavnih aktivnosti, da se one upakuju u precizno definisane etape. S druge strane, imamo i one učitelje koji se ne osećaju dovoljno vešto u organizovanju ovakvih oblika nastave. Upravo je to bio povod za nastanak ovog priručnika: pružiti podršku učiteljima kojima je ona potrebna za planiranje i realizaciju projektne nastave, zagolicati im maštu i tako podstaći njihovu kreativnost za osmišljavanje novih projekata.

Kako je priručnik koncipiran, šta sadrži?

Priručnik nakon opšteg dela, koji predstavlja podsetnik o osnovama projektne nastave, sadrži predlog godišnjeg plana rada za projektnu nastavu, kao i predloge za sedam projekata koji se mogu realizovati u prvom razredu. Naravno, tu su i pripreme za časove kroz koje se realizuju predloženi projekti. Ovi projekti mogu da olakšaju učiteljima planiranje i realizaciju projektne nastave u prvom razredu, ali su pre svega podsticaj za njihov dalji kreativni rad.

Iz priručnika izdvajamo deo Uputstva za realizaciju projektne nastave:

Download (PDF, 76KB)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama