Projektna nastava – važno je praviti razliku između međupredmetnih kompetencija i međupredmetnog povezivanja

11 maja, 2021

Projektna nastava je oblik obrazovno-vaspitnog rada koji se u ovom trenutku realizuje kroz poseban čas u okviru nastavne nedelje učenika drugog i trećeg razreda, sledeće godine trećeg i četvrtog. Ipak, važno je da znamo da je projektna nastava oblik rada koji treba da se realizuje u okviru nastavnog procesa bez obzira na to da li je za nju izdvojen poseban čas ili je ostvarujemo kroz časove svih ostalih nastavnih predmeta, objašnjava za naš sajt Nevena Perić autorka četiri priručnika za projektnu nastavu – Projektna nastava 1, 2, 3 i 4 u izdanju Kreativnog centra.

 

“Tokom realizacije projektne nastave učenici treba da povežu sva svoja znanja i iskustva u cilju rešavanja određenog projektnog zadatka/problema, da nadograđuju ista kroz sam proces, da razvijaju međupredmetne kompetencije i kritičko mišljenje.” – kaže Nataša Nikolić Gajić koja ja sa Nevenom radila na trećem i   četvrtom najnovijem priručniku. 

Nataša i Nevena kažu da je projektna nastava kao model odlična prilika da nastavnik bolje upozna svoje učenike, da prepozna njihova interesovanja, veštine, da razvije poverenje i podstakne učenike da se razvijaju u skladu sa svojim potencijalima.

Priručnik za učitelje četvrtog razreda – Projektna nastava 4

Projektna nastava 4 se logično nadovezuje na prethodna tri priručnika, kaže Nevena Perić.

“Kako su učitelji već upoznati sa osnovama ovakvog oblika rada, u uvodnom delu smo predvidele mali podsetnik o projektnoj nastavi, koji sadrži uputstvo za realizaciju projektne nastave i faze projekata. U nastavku priručnika posebna pažnja je posvećena međupredmetnim kompetencijama, koje su opisane i ilustrovane primerima iz prakse. Za ovakav uvod smo se odlučile jer smatramo da je jako važno naglasiti razliku između međupredmetnih kompetencija i međupredmetnog povezivanja, što je kroz pripreme za časove, detaljno razrađeno.” – objašnjavaju autorke.

Razvijanje međupredmetnih kompetencija je relativna novina u zakonskoj regulativi, ali je izuzetno važan zadatak koji treba ostvariti kroz nastavni proces.

“Zbog toga smo pokušale da kroz primere kolegama jasnije približimo svaku od njih  i podstaknemo njihovu kreativnost. Priručnik sadrži deo o vaspitanju učenika i vaspitnoj moći projektne nastave, koji se pre svega odnosi na razvijanje odgovornog odnosa prema okolini, etičkih vrednosti i filantropije kod učenika.”

Savremena škola mora da vodi računa o svih pet komponenti vaspitanja: fizičko i zdravstveno vaspitanje, radno vaspitanje, moralno, estetsko i intelektualno vaspitanje. One su međusobno povezane i uslovljene. Projekti u Priručniku su i definisani tako da se učenici stavljaju u poziciju da kroz saradnju pomažu jedni drugima, da razvijaju osećaj empatije i sposobnost prepoznavanja situacija kada mogu da pruže pomoć drugovima, a kasnije i svojoj zajednici.  

U priručniku Projektna nastava 4 ponuđeni su projekti: Ekologiši se (Plastika svuda oko nas, Pravimo društvenu igru…), Koliko poznajem Srbiju? (Naselja u Srbiji, Poznati umetnici Srbije, Turistički lokaliteti Srbije…), Nakon četiri godine (Fotografije prošlih dana, Predstavljamo naš spomenar…).

“Za ovu koncepciju smo se odlučile zato što smatramo da su učenici četvrtog razreda već prilično iskusni kada je u pitanju realizacija projekata, a dugoročni projekti omogućavaju temeljnije pristupanje određenom problemu, sagledavanje istog iz više uglova i, naravno, ostavljaju više prostora za kreativnost. Iz tog razloga je, na primer, predložen i projekat Koliko poznajem Srbiju kroz koji je moguće povezati gradivo svih nastavnih predmeta. Ovaj projekat se sastoji od četiri manja, koji zajedno čine celinu.” – kažu autorke priručnika i dodaju da kroz ovakav vid nastave učenici stiču naviku da se suočavaju sa problemima u svakodnevnom životu, kako u školi, tako i u lokalnoj zajednici i da se aktivno uključuju u njihovo rešavanje razvijajući se u odgovorne članove društva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama