Promene koje donosi izmenjeni član ZOSOV-a: zbog loših ocena đaka, na popravni ide nastavnik

29 marta, 2019

Pre nešto više od nedelju dana obelodanjena promena koju donosi član 82 dopunjenog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i u javnosti je stvorena klima negodovanja i sukoba interesa roditelja i nastavnika.

Ovim spornim članom je predviđeno je da osnovci, srednjoškolci i njihovi roditelji mogu uputiti prigovor na ocenu koju je tokom školske godine dao neki od nastavnika, ili zaključio na kraju prvog i drugog polugođa.

Buniti se mogu i protiv ocena iz vladanja, a ukoliko direktor, stručni saradnik i stešina odeljenja ocene da li je prigovor osnovan vraćaju ga odeljenskom veću na ponovno razmatranje.

Nastavnik pod nadzorom

Đaci i roditelji mogu izreći prigovor tri dana od upisivanja ocene u dnevnik, odnosno u đačku knjižicu ili svedočanstvo. Potom se žale direktoru koji je dužan da za tri dana dostavi rešenje nastavniku, a u koliko na njemu piše da je prigovor osnovan, direktor će poništiti odluku nastavnika zbog čega će ovaj biti izložen dodatnom nadzoru svog rada i metoda ocenjivanja.

Nakon poništenja ocene direktor formira komisiju koja će ponovo proveravati znanje učenika, ali i pratiti njegovo ponovno ocenjivanje.

Sada će profesori davati blaže ocene

Kako tvrde profesori, novine koje se unose dovode do toga da njihovo ocenjivanje postane blaže.

– Čini mi se da žele da profesori idu linijom manjeg otpora, da daju bolje ocene i da tako ne dovode u pitanje svoj rad ni na koji način, što znači da đaci imaju sve više prava, a manje se trude – kaže za “Blic” predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandar Markov.

Podsećamo jedna od novina ZOSOV-a je i Pravilnik o ocenjivanju koji će morati da poštuju nastavnici svih škola. Pravilnikom je predviđeno da osim što se kontrolni mora najaviti pet dana unapred, može se zatražiti i poništavanje rezultata ukoliko više od polovine dobije negativnu ocenu, a predviđene su i okolnosti u kojima učenik može da poništi ocenu.

Ključne stavke u pravilniku o ocenjivanju:

 • Kontrolni mora da se najavi pet dana unapred
 • Ukoliko više od polovine učenika dobije jedinicu na testu, on se automatski poništava, a direktor može nastavnika da pošalje na dodatno usavršavanje
 • Ocena mora da se unese u dnevnik osam dana od provere, u protivnom se poništava
 • U toku časa nastavnici imaju pravo da đacima zadaju petnaestominutni test čija ocena ne ulazi u dnevnik. To je samo rekapitulacija onoga što su deca usvojila u toku prethodnih 30 minuta tog časa
 • Na sajtu škola javno mora da bude objavljen raspored kontrolnih i pismenih zadataka
 • Na ocenu iz vladanja ne mogu da utiču ostale ocene. Na primer, ako učenik ima sve petice, a recimo da je počinio vršnjačko nasilje da i da zato ima jedinicu iz vladanja, to što je odličan đak ne može da utiče na to da mu se promeni ocena iz vladanja

Više na: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Promene koje donosi izmenjeni član ZOSOV-a: zbog loših ocena đaka, na popravni ide nastavnik

 1. Ljiljana Ćuić kaže:

  Svaki posao se meri učinkom. Ako nastavnik ne zna ili neće da pomogne čsku da savlada gradivo mora biti kažnjen ili odstranjen iz škole
  Prosvetari u Srbiji štrajkuju zbog “niskih prihoda” a radnih sati tokom godine nemaju ni za četvrtinu od zaposlenih u drugim delatnostima. Ne trude se da đacima pomognu da opeavdaju poverenje. Ponašaju se kao da su đaci u školi radi nastavnika a ne obratno

  1. Milojuca sa Klise kaže:

   Zatvorio bi ja tebe u učionicu sa punim radnim vremenom,šta bulazniš alo?!?!?!

 2. Aleksandar kaže:

  Postovana gospodjo Ćuić…imam rešenje za Vašu dilemu i negodovanje. Ispišite decu iz škole i učite ih sami kod kuće. I skole će biti srećnije bez roditelja kao što ste Vi…a i Vaše dete će biti obrazovano na Vas. Svima će biti bolje….

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama