Промене које доноси измењени члан ЗОСОВ-а: због лоших оцена ђака, на поправни иде наставник

29 марта, 2019

Пре нешто више од недељу дана обелодањена промена коју доноси члан 82 допуњеног Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ) и у јавности је створена клима негодовања и сукоба интереса родитеља и наставника.

Овим спорним чланом је предвиђено је да основци, средњошколци и њихови родитељи могу упутити приговор на оцену коју је током школске године дао неки од наставника, или закључио на крају првог и другог полугођа.

Бунити се могу и против оцена из владања, а уколико директор, стручни сарадник и стешина одељења оцене да ли је приговор основан враћају га одељенском већу на поновно разматрање.

Наставник под надзором

Ђаци и родитељи могу изрећи приговор три дана од уписивања оцене у дневник, односно у ђачку књижицу или сведочанство. Потом се жале директору који је дужан да за три дана достави решење наставнику, а у колико на њему пише да је приговор основан, директор ће поништити одлуку наставника због чега ће овај бити изложен додатном надзору свог рада и метода оцењивања.

Након поништења оцене директор формира комисију која ће поново проверавати знање ученика, али и пратити његово поновно оцењивање.

Сада ће професори давати блаже оцене

Како тврде професори, новине које се уносе доводе до тога да њихово оцењивање постане блаже.

– Чини ми се да желе да професори иду линијом мањег отпора, да дају боље оцене и да тако не доводе у питање свој рад ни на који начин, што значи да ђаци имају све више права, а мање се труде – каже за “Блиц” председник Форума београдских гимназија, Александар Марков.

Подсећамо једна од новина ЗОСОВ-а је и Правилник о оцењивању који ће морати да поштују наставници свих школа. Правилником је предвиђено да осим што се контролни мора најавити пет дана унапред, може се затражити и поништавање резултата уколико више од половине добије негативну оцену, а предвиђене су и околности у којима ученик може да поништи оцену.

Кључне ставке у правилнику о оцењивању:

 • Контролни мора да се најави пет дана унапред
 • Уколико више од половине ученика добије јединицу на тесту, он се аутоматски поништава, а директор може наставника да пошаље на додатно усавршавање
 • Оцена мора да се унесе у дневник осам дана од провере, у противном се поништава
 • У току часа наставници имају право да ђацима задају петнаестоминутни тест чија оцена не улази у дневник. То је само рекапитулација онога што су деца усвојила у току претходних 30 минута тог часа
 • На сајту школа јавно мора да буде објављен распоред контролних и писмених задатака
 • На оцену из владања не могу да утичу остале оцене. На пример, ако ученик има све петице, а рецимо да је починио вршњачко насиље да и да зато има јединицу из владања, то што је одличан ђак не може да утиче на то да му се промени оцена из владања

Више на: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Промене које доноси измењени члан ЗОСОВ-а: због лоших оцена ђака, на поправни иде наставник

 1. Љиљана Ћуић каже:

  Сваки посао се мери учинком. Ако наставник не зна или неће да помогне чску да савлада градиво мора бити кажњен или одстрањен из школе
  Просветари у Србији штрајкују због “ниских прихода” а радних сати током године немају ни за четвртину од запослених у другим делатностима. Не труде се да ђацима помогну да опеавдају поверење. Понашају се као да су ђаци у школи ради наставника а не обратно

  1. Milojuca sa Klise каже:

   Zatvorio bi ja tebe u učionicu sa punim radnim vremenom,šta bulazniš alo?!?!?!

 2. Aleksandar каже:

  Postovana gospodjo Ćuić…imam rešenje za Vašu dilemu i negodovanje. Ispišite decu iz škole i učite ih sami kod kuće. I skole će biti srećnije bez roditelja kao što ste Vi…a i Vaše dete će biti obrazovano na Vas. Svima će biti bolje….

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама