Promenjen kalendar upisa u srednje škole, nepravilnost na polaganju matematike u školi u Nišu

28 juna, 2020

Problemi u pojedinim školama, nastali zbog novog – digitalnog pregleda testova, promenili su i kalendar male mature. Umesto sutra i u utorak, budući srednjoškolci će listu želja predavati 1. i 2. jula, a 5. jula će moći da provere da li su uneli tačne šifre obrazovnih profila i ulože žalbu za ispravke. U koju su školu raspoređeni, đaci će saznati 8. jula, a upis je “zakazan” dan kasnije. I pored poteškoća, nadležni su zadovoljni kako je protekao završni ispit.

– Uvodi se potpuno novi sistem – navodi Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Kada uzmete u obzir sa koliko novca raspolažemo, koliko je zreo sistem i koje smo okolnosti imali da to sprovedemo, uradili smo fantastično dobro posao. Tokom male mature bilo je pet odsto komplikacija nastalih zbog nekih propusta, koji su zbunili softver.

Šarčević ističe da je, pored Novog Pazara, gde je u četvrtak ponovljeno polaganje kombinovanog testa u pet od 15 škola u tom gradu, nepravilnost zabeležena i u Nišu, na testu iz matematike. Ministarstvo ispituje te slučajeve, a prijavljeni su policiji i tužilaštvu. Ministar navodi da se pored ta dva slučaja, ostatak države dobro pokazao u sprovođenju male mature.

Učenici koji su pozitivni na kovid 19, kao i svi oni koji iz drugih razloga nisu bili u prilici da izađu na polaganje male mature u junskom roku, imaće u avgustu novu šansu, kao i njihovi vršnjaci koji su izašli u prvom roku.

Više na: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama