Промењен календар уписа у средње школе, неправилност на полагању математике у школи у Нишу

28 јуна, 2020

Проблеми у појединим школама, настали због новог – дигиталног прегледа тестова, променили су и календар мале матуре. Уместо сутра и у уторак, будући средњошколци ће листу жеља предавати 1. и 2. јула, а 5. јула ће моћи да провере да ли су унели тачне шифре образовних профила и уложе жалбу за исправке. У коју су школу распоређени, ђаци ће сазнати 8. јула, а упис је “заказан” дан касније. И поред потешкоћа, надлежни су задовољни како је протекао завршни испит.

– Уводи се потпуно нови систем – наводи Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја. – Када узмете у обзир са колико новца располажемо, колико је зрео систем и које смо околности имали да то спроведемо, урадили смо фантастично добро посао. Током мале матуре било је пет одсто компликација насталих због неких пропуста, који су збунили софтвер.

Шарчевић истиче да је, поред Новог Пазара, где је у четвртак поновљено полагање комбинованог теста у пет од 15 школа у том граду, неправилност забележена и у Нишу, на тесту из математике. Министарство испитује те случајеве, а пријављени су полицији и тужилаштву. Министар наводи да се поред та два случаја, остатак државе добро показао у спровођењу мале матуре.

Ученици који су позитивни на ковид 19, као и сви они који из других разлога нису били у прилици да изађу на полагање мале матуре у јунском року, имаће у августу нову шансу, као и њихови вршњаци који су изашли у првом року.

Више на: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама