Promenjeni uslovi za prelazak na onlajn nastavu; testiranje dece samo uz saglasnost roditelja

16 septembra, 2021

Ministar prosvete izjavio je danas da je, na sastanku sa predstavnicima Batuta doneta odluka po kojoj odeljenja sa 16 učenika i manje, prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u tom odeljenju pojave tri slučaja zaraze korona virusom.

Odeljenje sa više od 16 đaka, u kojem se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave, a ukoliko se u tim grupama pojavi više od troje zaraženih, ta grupa prelazi na onlajn nastavu.

Foto: Canva

Ministar je još jednom apelovao na ličnu odgovornost svih i pozvao građane na vakcinaciju i zamolio da se ta tema ne politizuje.

Nije obrazovni sistem taj koji izaziva transmisiju korona virusa, naglasio je Ružić i da zato ne treba diskriminisati škole, a da se ne vodi računa o onome šta se dešava van škola.

Ministar je rekao da još uvek nije alarmantna situacija u školama, kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto (od ukupno 1,1 miliona đaka), a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto.

“Ako ne dođemo do 70 i 75 odsto vakcinisanih, vrtećemo se u krug. Krajnje je vreme da se neke stvari preseku”, rekao je Ružić i dodao da na sledećoj sednici Kriznog štaba u skladu sa preporukama lekara treba doneti i neke druge mere koje će relaksirati ove negativne efekte povećanog broja zaraženih zbog godišnjih odmora.

Ističe da je cilj da nastava funkcioniše na redovan način, kao i da smatra da oni koji su vakcinisani ne treba da budu diskriminisani, zbog čega je u toku i priprema uvođenja kovid sertifikata.

To je jedino logično rešenje i treba da podignemo nivo vakcinisanih.

Testiranje dece u školi bilo bi samo uz saglasnost roditelja

Ružić je izjavio danas da bi testiranje dece u školama moglo da bude samo uz saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, ali da to još nije moguće uraditi, jer postoji otpor roditelja.

Kazao je da to još nije moguće uraditi, jer je video da ima puno otpora roditelja na društvenim mrežama i naglasio da bi to svakako bilo samo uz saglasnost roditelja ili staratelja, kao i da bi tome prethodilo praćenje eventualnih simptoma i merenje temperature.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Promenjeni uslovi za prelazak na onlajn nastavu; testiranje dece samo uz saglasnost roditelja

 1. Dunja kaže:

  Svaki iole normalan roditelj treba da brani prirodne tekovine svog deteta, bolje umreti kao slobodan a ne kao rob i eksperiment nasa deca zasluzuju prirodan zivot a ne na vestackim promenama

 2. Aleksa kaže:

  ”Testiranje dece u školi bilo bi samo uz saglasnost roditelja”

  Zašto biste testirali decu u školi kad postoji Dom zdravlja?

  1. Marko kaže:

   Zato sto su sila, misle da mogu sve.Snaga je u rukama roditelja.Ako bi bili jedinstveni i time pokazali svojoj deci kako treba da se bori za svoju slobodu, svoja prava sistem nista ne bi mogao.Treba uvek imati na umu poluticari rade za narod, a ne narod za politicare.

 3. Anica kaže:

  Nastavni proce je ugrožen suludim idejama nestručnih na važnim pozicijama,deca su ugrožena u svakom pogledu.Nastavnici godinama ne uspevaju da se izbore sa marionetama za svoje dostojanstvo,sada su roditelji ti koji bi mogli da se pobune za dostojanstvo i budućnost svoje dece,pa izvolite.

 4. Sanja kaže:

  Roditelji po kafanama, restoranima, koncertima, svadbama… Pa prenesu virus kod kuce deci… Decu ogranicavati u slobodi a roditelje ne…?! Ako cemo online ili neke kombinatorike, verovatnoce promenjivati po obrazovanju gde deca svaki drugi dan iscitavaju materijal koji im treba biti objasnjen. Onda to nije obrazovanje, otkazi nastavnicima, mi roditelji cemo zajedno sa njoma SAMI iscitavati literaturu, objasnjavati, ponekad placati privatne casove!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama