Prosečan rast zarade 13,5%, u prosveti 7%

12 septembra, 2022

Dostavljaču hrane se nudi zarada od 1.000 evra. Početnik u pekari može da računa na obuku i 70.000 dinara mesečno, a 10.000 više ako prihvati da radi u noćnoj smeni.

Foto: Canva

Dnevna smena u pekari tako premašuje prosek plata u prosveti, a noćna beži proseku u zdravstvu i socijali. Neravnotežu na tržištu rada, po mišljenju agencija koja se bave zapošljavanjem, regulisaće uvoz radne snage. Dotad će mnogi maštati o prekvalifikaciji.

Kako pišu Novosti, prema zvaničnoj statistici, prosečna plata u junu je bila 74.300 dinara, što je za 13,5 odsto više u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Pojedine delatnosti rasle su brže. U informisanju i komunikaciji, prosek je skočio za trećinu i sada iznosi 181.676 dinara. U ove delatnosti spada i računarsko programiranje, koje je povećalo primanja za 36 odsto i sada obezbeđuje platu od 241.533 dinara. Kockanje i klađenje donosi za petinu više novca, 63.671, a usluge u upravljanju otpadom za 28 odsto veću zaradu i prosek od 66.461 dinara. S druge strane, obrazovanje, zdravstvo i socijala napreduju sporije od proseka – sedam i 7,6 odsto.

Problem je u tome što je nekvalifikovanih radnika i onih koji žele te poslove da rade – manje, dok je obrazovanog kadra više i plate manje rastu.

– Plate su u poslednje vreme značajno skočile viljuškarima, proizvodnim radnicima, burek majstorima i mesarima. Obrazovanje se traži za druge pozicije, ali tog kadra je više i plate manje rastu. Nekvalifikovanima se zarade danas brže uvećavaju. – pišu Novosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama