Прошле године је од 120 првака само њих седморо је знало основну ствар

2 августа, 2018

 
Полазак у први разред битан је догађај и за дете и за целу породицу. Тада ваш малишан улази у озбиљнији свет у ком га чекају прве званичне обавезе. Како ће се он носити с њима, зависи пре свега од тога колико је самосталан. Ако не уме сам да користи тоалет, сам да се облачи, везује пертле или правилно говори, заостајаће за другарима, а то може довести до несигурности, повучености и пасивности.

3 ствари које мора да зна ђак првак– Чињеница је да су нам деца све несамосталнија, и то у облачењу и обављању хигијенских навика. На пример, прошле године у ОШ „Лазар Саватић“ у Земуну, у којој радим, приликом уписа будућих првака од њих 120 само седморо је знало да веже пертле. Поента је да деци све више чинимо, а заправо им тако само ускраћујемо прилику да се осамостале и на време развију основне животне вештине – указује Бранка Тишма, која годинама ради као психолог у поменутој школи.
Погледајте и  Научимо децу да вежу пертле и развијају моторику – ШАБЛОН …
Када од 120 будућих првака само њих седморо зна да веже пертле, стручњаци имају право за забринутост
Многи родитељи данас притискају децу да пре поласка у школу уче слова и бројеве, а деца притом не знају основне вештине – некима проблем представља и пресвлачење за час физичког васпитања.
– Деца најчешће код куће наопако науче да пишу слова. Тачније, они само знају механички да их преписују, не повезујући да је свако слово симбол за неки глас. Кад крену да уче писана слова, то долази до изражаја јер учитељи прате развој мисаоног процеса, док они који су лаици то не знају – каже Тишма.
Погледајте и Везивање пертли по Монтесори методи
Кад је реч о проблемима са изговором појединих гласова и уопште говором, објашњава даље, све зависи од генерације до генерације прешколаца. Генерално, малишани који се више играју без техничких помагала имају боље развијен говор.
А ево шта заправо будући прваци обавезно треба да знају пре него што крену у школу.
Да се сам облачи и везује пертле
Самосталност детета је веома важна јер доприноси лакшем сналажењу у новинама које школа уноси у његов живот.
– Требало би да родитељи омогуће детету да самосталност стекне у породици. Кад крене у школу, првак треба да зна да се самостално обуче, да води рачуна о својим стварима, да везује пертле и да самостално обавља хигијенске навике – указује Катарина Стаменић Станојевић, дипломирани педагог.
Погледајте и Вежбе за правилно држање оловке |
Самосталност детета је важна јер доприноси лакшем сналажењу у новинама које школа уноси у његов живот
Да правилно држи оловку
Педагози су сложни у вези с тим да децу пре школе не треба оптерећивати учењем читања и писања. Већина малишана предшколског узраста показује интересовање за слова и за бројеве – и на ту заинтересованост свакако треба одговорити, али никако није препоручљиво инсистирати да се дете описмени пре поласка у школу. Делотворније је подстицати развој ситних мишића шаке и тиме вежбати графомоторику.
Да зна где живи и које је доба дана
У оквиру припремног предшколског програма деца се сусрећу са задацима који првенствено доприносе вежбању графомоторике и правилне артикулације гласова. То су два основна предуслова за правилно усвајање читања и писања.
Погледајте и Вежбе за развијање прецизности покрета и правилно држање …
– Предзнања деце која полазе у школу врло су разнолика, али сваки првак би ипак требало да зна своје име и презиме, имена чланова породице, адресу становања, број телефона родитеља, именовање боја, доба дана, бројање до десет и поздрављање њему познатих особа – каже Катарина Стаменић Станојевић.
Биљана Стефановић

Извор: Блиц жена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Прошле године је од 120 првака само њих седморо је знало основну ствар

 1. Gaga каже:

  Da, roditelji moraju dopustiti deci da savladaju neke životne veštine i steknu samostalnost. Ali se svi mi moramo zapitati i kakvu poruku šalje škola , koje su to veštine i znjanja koja vrednuje. Rekla bih – pogrešnu!
  Upravo je školski sistem taj koji očekuje da deca velikom brzinom , savladaju upravo slova, brojeve i čitanje, onako kako to program nalaže, a ne prema svojim mogućnostima i na način primeren njihovom uzrastu. Pa preplašeni roditelji, umesto da uživaju u svakodnevnim igrama i druženju sa decom, na silu ih teraju da uče , kako nebi došli u situaciju da budu “nespremni ” za školu.

 2. Mimi каже:

  Podrzavam da dete treba biti samostalno,aki bih i imala sta da dodam na ovo sve.u zabavistu smo imali domaci zadatak slova da pisemo a nije ni znao sta pise mesto da su naucili neke osnovne navike poput vezanja pertle,jer se secam i ja sam u zabavistu ucila! Roditelji mnogo rade i moraju se radovati sto uopste imaju posla a zabaviste traje barem kod nas od 8do 12h sto se u skoli odrzava.dete nije nacisto gde on zaista ide da li u skolu ili zabaviste,uskraceno im je igranje sto je jos u njihovom uzrastu veoma vazno..ima tu jos sta nabrajati,ja licno nisam bila zadovoljna!sad se spremamo za skolu a jos ni knjige nismo dobili tako da imamo jako lep pocetak! Bezite ljudi i Srbije!

 3. Svitac каже:

  Oduvek je bilo primereno da deca nauče da čitaju i pišu u prvom razredu. Šta to znači da bude primereno njihovom uzrastu. Primereno uzrastu je da u prvom razredu dete zna samo da se obuče i svuče, veže pertle, otvori sok, sendvič a ne da zna da čita i piše. Nije tačno da se u školi to očekuje.
  U obdaništu deca ne treba da uče ni slova ni brojeve.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама