Prošle godine je od 120 prvaka samo njih sedmoro je znalo osnovnu stvar

2 avgusta, 2018

 
Polazak u prvi razred bitan je događaj i za dete i za celu porodicu. Tada vaš mališan ulazi u ozbiljniji svet u kom ga čekaju prve zvanične obaveze. Kako će se on nositi s njima, zavisi pre svega od toga koliko je samostalan. Ako ne ume sam da koristi toalet, sam da se oblači, vezuje pertle ili pravilno govori, zaostajaće za drugarima, a to može dovesti do nesigurnosti, povučenosti i pasivnosti.

3 stvari koje mora da zna đak prvak– Činjenica je da su nam deca sve nesamostalnija, i to u oblačenju i obavljanju higijenskih navika. Na primer, prošle godine u OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu, u kojoj radim, prilikom upisa budućih prvaka od njih 120 samo sedmoro je znalo da veže pertle. Poenta je da deci sve više činimo, a zapravo im tako samo uskraćujemo priliku da se osamostale i na vreme razviju osnovne životne veštine – ukazuje Branka Tišma, koja godinama radi kao psiholog u pomenutoj školi.
Pogledajte i  Naučimo decu da vežu pertle i razvijaju motoriku – ŠABLON …
Kada od 120 budućih prvaka samo njih sedmoro zna da veže pertle, stručnjaci imaju pravo za zabrinutost
Mnogi roditelji danas pritiskaju decu da pre polaska u školu uče slova i brojeve, a deca pritom ne znaju osnovne veštine – nekima problem predstavlja i presvlačenje za čas fizičkog vaspitanja.
– Deca najčešće kod kuće naopako nauče da pišu slova. Tačnije, oni samo znaju mehanički da ih prepisuju, ne povezujući da je svako slovo simbol za neki glas. Kad krenu da uče pisana slova, to dolazi do izražaja jer učitelji prate razvoj misaonog procesa, dok oni koji su laici to ne znaju – kaže Tišma.
Pogledajte i Vezivanje pertli po Montesori metodi
Kad je reč o problemima sa izgovorom pojedinih glasova i uopšte govorom, objašnjava dalje, sve zavisi od generacije do generacije preškolaca. Generalno, mališani koji se više igraju bez tehničkih pomagala imaju bolje razvijen govor.
A evo šta zapravo budući prvaci obavezno treba da znaju pre nego što krenu u školu.
Da se sam oblači i vezuje pertle
Samostalnost deteta je veoma važna jer doprinosi lakšem snalaženju u novinama koje škola unosi u njegov život.
– Trebalo bi da roditelji omoguće detetu da samostalnost stekne u porodici. Kad krene u školu, prvak treba da zna da se samostalno obuče, da vodi računa o svojim stvarima, da vezuje pertle i da samostalno obavlja higijenske navike – ukazuje Katarina Stamenić Stanojević, diplomirani pedagog.
Pogledajte i Vežbe za pravilno držanje olovke |
Samostalnost deteta je važna jer doprinosi lakšem snalaženju u novinama koje škola unosi u njegov život
Da pravilno drži olovku
Pedagozi su složni u vezi s tim da decu pre škole ne treba opterećivati učenjem čitanja i pisanja. Većina mališana predškolskog uzrasta pokazuje interesovanje za slova i za brojeve – i na tu zainteresovanost svakako treba odgovoriti, ali nikako nije preporučljivo insistirati da se dete opismeni pre polaska u školu. Delotvornije je podsticati razvoj sitnih mišića šake i time vežbati grafomotoriku.
Da zna gde živi i koje je doba dana
U okviru pripremnog predškolskog programa deca se susreću sa zadacima koji prvenstveno doprinose vežbanju grafomotorike i pravilne artikulacije glasova. To su dva osnovna preduslova za pravilno usvajanje čitanja i pisanja.
Pogledajte i Vežbe za razvijanje preciznosti pokreta i pravilno držanje …
– Predznanja dece koja polaze u školu vrlo su raznolika, ali svaki prvak bi ipak trebalo da zna svoje ime i prezime, imena članova porodice, adresu stanovanja, broj telefona roditelja, imenovanje boja, doba dana, brojanje do deset i pozdravljanje njemu poznatih osoba – kaže Katarina Stamenić Stanojević.
Biljana Stefanović

Izvor: Blic žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Prošle godine je od 120 prvaka samo njih sedmoro je znalo osnovnu stvar

 1. Gaga kaže:

  Da, roditelji moraju dopustiti deci da savladaju neke životne veštine i steknu samostalnost. Ali se svi mi moramo zapitati i kakvu poruku šalje škola , koje su to veštine i znjanja koja vrednuje. Rekla bih – pogrešnu!
  Upravo je školski sistem taj koji očekuje da deca velikom brzinom , savladaju upravo slova, brojeve i čitanje, onako kako to program nalaže, a ne prema svojim mogućnostima i na način primeren njihovom uzrastu. Pa preplašeni roditelji, umesto da uživaju u svakodnevnim igrama i druženju sa decom, na silu ih teraju da uče , kako nebi došli u situaciju da budu “nespremni ” za školu.

 2. Mimi kaže:

  Podrzavam da dete treba biti samostalno,aki bih i imala sta da dodam na ovo sve.u zabavistu smo imali domaci zadatak slova da pisemo a nije ni znao sta pise mesto da su naucili neke osnovne navike poput vezanja pertle,jer se secam i ja sam u zabavistu ucila! Roditelji mnogo rade i moraju se radovati sto uopste imaju posla a zabaviste traje barem kod nas od 8do 12h sto se u skoli odrzava.dete nije nacisto gde on zaista ide da li u skolu ili zabaviste,uskraceno im je igranje sto je jos u njihovom uzrastu veoma vazno..ima tu jos sta nabrajati,ja licno nisam bila zadovoljna!sad se spremamo za skolu a jos ni knjige nismo dobili tako da imamo jako lep pocetak! Bezite ljudi i Srbije!

 3. Svitac kaže:

  Oduvek je bilo primereno da deca nauče da čitaju i pišu u prvom razredu. Šta to znači da bude primereno njihovom uzrastu. Primereno uzrastu je da u prvom razredu dete zna samo da se obuče i svuče, veže pertle, otvori sok, sendvič a ne da zna da čita i piše. Nije tačno da se u školi to očekuje.
  U obdaništu deca ne treba da uče ni slova ni brojeve.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama