Просвета чека позив владе

13 новембра, 2016

У четвртак штрајк у школама чланицама два највећа просветна синдиката. Унија синдиката просветних радника нада се разговору о захтевима. Два синдиката још треба да се изјасне.
 
ДВА највећа просветна синдиката најавила су штрајк упозорења за 17. новембар, на двогодишњицу започињања највећег штрајка у школама, а Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, јуче је поручила да пре тог датума очекује позив за разговор из Владе. Према њеним речима, Министарство просвете, науке и технолошког развоја отворено је за сарадњу, али буџет није у њиховим рукама и о повећању плата морају да разговарају с неким ко је задужен за финансије. После најаве штрајка, министар просвете Младен Шарчевић рекао је да су врата Министарства отворена за сарадњу са синдикатима.
 
За разлику од штрајка пре две године, када су сва четири репрезентативна синдиката ушла заједнички, сада су разједињени. Унија је прва најавила протест, и то тако што ће часови бити скраћени током целог дана у 736 школа, њихових чланица. За њима се огласио и Синдикат радника у просвети Србије, најављујући најпре штрајк за понедељак, а потом за четвртак, 17. новембар. Иако истог дана, метод неће бити исти. У 600 школа, чланица овог синдиката, неће бити првог часа у првој и другој смени, а остали часови одвијаће се уобичајено. Из овог синдиката најављују да ће целодневни штрајк бити организован у децембру, у дану када Скупштина Србије буде гласала о буџету за идућу годину.
Захтеви су, ипак, слични. Унија тражи повећање плата од 12 одсто, уместо најављених шест до седам. Обећано увећање зарада, кажу, само их враћа на ниво из 2014, који је једнак ономе што су примали и 2010, а у међувремену су се трошкови живота знатно повећали. Они од државе траже и да испуни обећања која је Влада дала потписујући споразум за излазак просветара из штрајка, прошле године.
И у Синдикату радника у просвети Србије незадовољни су јер држава не поштује одредбе споразума који су са синдикатима потписали тадашњи министри Срђан Вербић и Кори Удовички. Њихов други захтев је реално, а не линеарно повећање плата и изједначавање плата у образовању са платама у другим јавним делатностима. Синдикат тражи и измене Закона о основама система образовања и васпитања, као и да им се годишњи проценат за минули рад са 0,4 врати на 0,5 одсто, као што је то у другим јавним делатностима.
Преостала два репрезентативна просветна синдиката – Синдикат образовања Србије и УГСПР “Независност” – још се нису изјаснила да ли ће штрајковати.
НЕКА НАМ ПОМОГНУ
МИНИСТАРСТВО просвете не може да нам повећа зараде. Знамо да новац није код њих. Али они треба да нам помогну и буду пролаз до Владе, да разговарамо о зарадама – каже Јасна Јанковић за “Новости”.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама