Prosveta čeka poziv vlade

13 novembra, 2016

U četvrtak štrajk u školama članicama dva najveća prosvetna sindikata. Unija sindikata prosvetnih radnika nada se razgovoru o zahtevima. Dva sindikata još treba da se izjasne.
 
DVA najveća prosvetna sindikata najavila su štrajk upozorenja za 17. novembar, na dvogodišnjicu započinjanja najvećeg štrajka u školama, a Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, juče je poručila da pre tog datuma očekuje poziv za razgovor iz Vlade. Prema njenim rečima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otvoreno je za saradnju, ali budžet nije u njihovim rukama i o povećanju plata moraju da razgovaraju s nekim ko je zadužen za finansije. Posle najave štrajka, ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da su vrata Ministarstva otvorena za saradnju sa sindikatima.
 
Za razliku od štrajka pre dve godine, kada su sva četiri reprezentativna sindikata ušla zajednički, sada su razjedinjeni. Unija je prva najavila protest, i to tako što će časovi biti skraćeni tokom celog dana u 736 škola, njihovih članica. Za njima se oglasio i Sindikat radnika u prosveti Srbije, najavljujući najpre štrajk za ponedeljak, a potom za četvrtak, 17. novembar. Iako istog dana, metod neće biti isti. U 600 škola, članica ovog sindikata, neće biti prvog časa u prvoj i drugoj smeni, a ostali časovi odvijaće se uobičajeno. Iz ovog sindikata najavljuju da će celodnevni štrajk biti organizovan u decembru, u danu kada Skupština Srbije bude glasala o budžetu za iduću godinu.
Zahtevi su, ipak, slični. Unija traži povećanje plata od 12 odsto, umesto najavljenih šest do sedam. Obećano uvećanje zarada, kažu, samo ih vraća na nivo iz 2014, koji je jednak onome što su primali i 2010, a u međuvremenu su se troškovi života znatno povećali. Oni od države traže i da ispuni obećanja koja je Vlada dala potpisujući sporazum za izlazak prosvetara iz štrajka, prošle godine.
I u Sindikatu radnika u prosveti Srbije nezadovoljni su jer država ne poštuje odredbe sporazuma koji su sa sindikatima potpisali tadašnji ministri Srđan Verbić i Kori Udovički. Njihov drugi zahtev je realno, a ne linearno povećanje plata i izjednačavanje plata u obrazovanju sa platama u drugim javnim delatnostima. Sindikat traži i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i da im se godišnji procenat za minuli rad sa 0,4 vrati na 0,5 odsto, kao što je to u drugim javnim delatnostima.
Preostala dva reprezentativna prosvetna sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije i UGSPR “Nezavisnost” – još se nisu izjasnila da li će štrajkovati.
NEKA NAM POMOGNU
MINISTARSTVO prosvete ne može da nam poveća zarade. Znamo da novac nije kod njih. Ali oni treba da nam pomognu i budu prolaz do Vlade, da razgovaramo o zaradama – kaže Jasna Janković za “Novosti”.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama