Просветари: Нове тужбе против Владе због зарада

12 јула, 2016

Унија синдиката просветних радника Србије најавила је да ће покренути нове тужбе против Владе због погрешног обрачуна плата на основу чега је запосленима у просвети нанета штета од 450 милиона динара
ucion
Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) најавила је данас да ће покренути нове тужбе против Владе Србије због погрешног обрачуна плата на основу чега је запосленима у просвети нанета штета од 450 милиона динара.
“Након што је Законом о раду промењен обрачун зарада да се више не обрачунавају последња три него 12 месеци, просветним радницима је смањена плата у просеку око 5.000 динара”, рекла је председница Уније Јасна Јанковић на конференцији за новинаре у Београду.
Према процени Уније, око 10.000 запослених у просвети ће остати без дела норме због мањег броја уписаних ђака у средње стручне школе а због нових упутстава о формирању одељења и начину финансирања (ЦЕНУС) у основним и средњим школама велики број ваннаставог кадра већ је проглашен технолошким вишком.
“Нови правилници, ЦЕНУС, који су се појавили у августу, оставили су без посла наше колеге без дела норме или чак без целе норме”, рекао је члан ресора за аналитику и чланство Уније Стеван Јурић.
Он је нагласио да је примена тих правилника показала да је функционисање великог броја школа у Србији доведено у питање јер су те школе остале са мањим бројем секретара, педагога, психолога, помоћног и техничког особља.
“Ригорозне одредбе ових правилника довеле су стотине људи у ситуацију да постану технолошки вишкови, а лош систем просветне инспекције је опет заказао”, рекао је Јурић.
Према његовим речима, ставови Уније у вези правилника о финансирању су да свака школа треба да има секретара, шефа рачуноводства, библиотекара, како би функционисала, као и да број ваннаставног особља мора сразмерно да расте у складу са повећањем броја одељења.
Унија синдиката је упутила и писмо мандатару за састав нове Владе Србије Александру Вучићу у којем предлаже профил особе која би требало да буде министар просвете.
У писму се наводи да та особа мора да познаје образовање у свим нивоима од предшколског до високошколског образовања и да има веру у систем који ће представљати.
 
Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Просветари: Нове тужбе против Владе због зарада"

  1. Profesor каже:

    Млаћење празне сламе. Унија нема никаквог основа да тужи Владу РС. Запослени који су оштећени требају да туже послодавце.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама