Prosvetari: Nove tužbe protiv Vlade zbog zarada

12 jula, 2016

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će pokrenuti nove tužbe protiv Vlade zbog pogrešnog obračuna plata na osnovu čega je zaposlenima u prosveti naneta šteta od 450 miliona dinara
ucion
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je danas da će pokrenuti nove tužbe protiv Vlade Srbije zbog pogrešnog obračuna plata na osnovu čega je zaposlenima u prosveti naneta šteta od 450 miliona dinara.
“Nakon što je Zakonom o radu promenjen obračun zarada da se više ne obračunavaju poslednja tri nego 12 meseci, prosvetnim radnicima je smanjena plata u proseku oko 5.000 dinara”, rekla je predsednica Unije Jasna Janković na konferenciji za novinare u Beogradu.
Prema proceni Unije, oko 10.000 zaposlenih u prosveti će ostati bez dela norme zbog manjeg broja upisanih đaka u srednje stručne škole a zbog novih uputstava o formiranju odeljenja i načinu finansiranja (CENUS) u osnovnim i srednjim školama veliki broj vannastavog kadra već je proglašen tehnološkim viškom.
“Novi pravilnici, CENUS, koji su se pojavili u avgustu, ostavili su bez posla naše kolege bez dela norme ili čak bez cele norme”, rekao je član resora za analitiku i članstvo Unije Stevan Jurić.
On je naglasio da je primena tih pravilnika pokazala da je funkcionisanje velikog broja škola u Srbiji dovedeno u pitanje jer su te škole ostale sa manjim brojem sekretara, pedagoga, psihologa, pomoćnog i tehničkog osoblja.
“Rigorozne odredbe ovih pravilnika dovele su stotine ljudi u situaciju da postanu tehnološki viškovi, a loš sistem prosvetne inspekcije je opet zakazao”, rekao je Jurić.
Prema njegovim rečima, stavovi Unije u vezi pravilnika o finansiranju su da svaka škola treba da ima sekretara, šefa računovodstva, bibliotekara, kako bi funkcionisala, kao i da broj vannastavnog osoblja mora srazmerno da raste u skladu sa povećanjem broja odeljenja.
Unija sindikata je uputila i pismo mandataru za sastav nove Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u kojem predlaže profil osobe koja bi trebalo da bude ministar prosvete.
U pismu se navodi da ta osoba mora da poznaje obrazovanje u svim nivoima od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja i da ima veru u sistem koji će predstavljati.
 
Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Prosvetari: Nove tužbe protiv Vlade zbog zarada"

  1. Profesor kaže:

    Mlaćenje prazne slame. Unija nema nikakvog osnova da tuži Vladu RS. Zaposleni koji su oštećeni trebaju da tuže poslodavce.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama