Просветари о плану за септембар: “НОЋНА НАСТАВА, од јутра до сутра!

3 августа, 2020

Министар просвете најавио је да ће наставници пре подне радити у школи, а поподне онлајн од куће. Ево шта они о томе кажу…

Foto: Canva

Унија синдиката пеосветних радника Србије оценила је да је немогуће у пракси применити комбиновани модел наставе, који се од 1. септембра најављује у основним и средњим школама, где је предвиђено да наставни дан траје од 8 до 20 часова, уз трочасовне временске размаке.

Министар Младен Шарчевић је изјавио да ће наставници пре подне радити у школи, а поподне онлајн од куће, са ученицима који су се определили за овакав концепт учења и оценио да је “то је и те како могуће”.

Министар је рекаода је спремно неколико модела наставе, у зависности од препорука Кризног штаба. Предност у настави уживо имају млађа деца, али ће родитељи одлучити да ли ће децу слати у школу или ће пратити онлине код куће.

“Изгледа да је могуће и да се за 20 минута, колико је предвиђено за чишћење и дезинфекцију школских просторија, очисти простор од 450 квадратних метара, јер је према систематизацији предвиђено да толико квадрата очисти једна помоћна радница. Колико год да су наше теткице вредне, а вредне јесу, то је заиста немогуће”, указала је Унија синдиката просветних радника Србије.

“Уз двадесетоминутне паузе за чишћење и дезинфекцију временски наставни дан би, у установама које имају једносменски рад, а таквих је у Србији 450, трајао до 20:20 часова, указује УСПРС. У школским установама са двосменским радом, преосталих 1.310, остаје трећа смена “или у преводу, ноћна настава од јутра до сутра”, упозорава УСПРС.

Изнуђене околности изазване пандемијском ситуацијом наметнуле су да у учионици не сме бити више од 15 ученика, а у већини школа одељења су бројнија, истиче УСПРС и наглашава да понуђена решења морају бити реална и могућа.

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама