Просветари о попуштању мера: Направили уступке ресторанима

16 јуна, 2021

Ускоро би могле да буду организоване екскурзије и прославе матуре, најавило је Министарство просвете, на основу одлуке Владе и препоруке Кризног штаба, а до краја школске године има још свега неколико дана.


Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже за Н1 да просветари „забринути дочекују ове вести“.

„Како да не будемо забринути ако до данас нисмо могли да будемо у одељењу са 30 ученика и маскама, а од данас може да нас буде 500 у затвореном простору. Ове мере се чине као некакав уступак ресторанима и онима који ће правити матурске вечери а да се није размишљало о школи, о образовању, о завршетку школске године. Зашто је то тако, то је пре свега питање за оне који су то одлучили, али нема неке претеране логике у томе“, рекла је Јанковић.

Она каже и да су деца заслужила да после годину и по дана „корона пакла“ сада размишљају о тоалетама које ће обући за матурско вече, али…

„Само се чини да то ипак није школа, то је један део школе, али шта ћемо с тим да ми годину и по дана немамо нормална одељења, јер су толико велика да још увек морамо да их делимо да бисмо колико-толико нешто завршили“, упитала је Јанковић.

О томе како ће изгледати екскурзије, наставе у природи и матурске вечери, уз поштовање епидемиолошких мера, каже:

„Претпостављам да они који су упозорили на поштовање епидемиолошких мера никада нису били на матурској вечери, никада нису дошли међу мале или велике матуранте који тиме обележавају крај школе, и виде колико они воле да играју, да буду блиски. Ја не видим да могу било како да се те мере поштују.“

А што се тиче екскурзија, поновила је питање о „логици“.

„Ако нисмо могли да имамо 30 ученика у одељењу, како ћемо сада имати 50 деце у аутобусу. За кога је добра вест? Јесте за родитеље, који су платили прошле године многе рекреативне наставе и екскурзије, а новац није враћен, остао је заробљен негде, могуће да је то сада једино светло на крају тунела да се то подмири, а да наставници воде рачуна да деца буду на дистанци, у шта такође сумњам“, изјавила је председница УСПРС-а.

Према њеним речима, цела школска година била је „прилично хистерична“.

„Нисте знали шта вас чека, како да се припремите, данас смо били онлајн, сутра не, часови су трајали 30 минута, а планови и програми су остали исти, као да короне нема. дакле, прилично хистерично“, рекла је она.

Међутим, успех ђака ће, како је оценила, бити „нереално добар“.

„Претпостављам да ће резултати и оцене бити боље него пре короне, јер кад немате довољно времена да испитате ученика, наставник се одлучује да између четворке и петице увек да већу оцену, јер не жели да ошети ђака. Мислим да ће крај ове године донети нереално добар успех“, мишљења је Јанковић.

Јанковић је најавила и протест чланова синдиката у 12 сати ипсред Владе Србије, на којем ће бити упућен захтев да се убудуће смањи број ученика у једном одељењу, да нам се, како каже, не би понављале ситуације у којима мора да се деле одељења у више група у случајевима попут ове епидемије.

Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Просветари о попуштању мера: Направили уступке ресторанима"

  1. Marina каже:

    To je zato jer je obrazovanje, nazalost, zadnja rupa na svirali. Sistemski nam unistavaju generacije.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама