Просветари траже да се смањи број ученика у разредима

6 маја, 2020

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) упозорила је да досадашња епидемиолошка ситуација и све чешћа мишљења стручњака о наредном таласу вируса корона, као и забрани окупљања већег броја људи, указује да се у школама нешто драстично мора предузети и предложила измене закона које би то омогућиле.

“У одељењима у којима седе и по 33 ученика, свакако је немогуће одржати било какву, а поготово потребну физичку дистанцу”, упозоравају из Уније синдиката. Додају да су се стекли услови за измене и допуне закона о основној и средњој школи.

Унија предлаже измене Закона о основном образовању и васпитању изменом члана 31. став 2. тако да гласи: “Одељење истог разреда може да има до 24 ученика.”

У Закону о средњем образовању и васпитању предлаже се измена члана 29. став 1. тако да се настава изводи “у одељењу до 24 ученика, у групи, односно појединачно, у складу са школским програмом”.

“Тако ћемо пратити моделе европске добре праксе, растеретити огромна одељења, омогућити квалитетније образовање за све и поштовати савете здравствене струке”, истиче Унија у писму упућеном министру просвете Миладену Шарчевићу и председнику скупштинског одбора за образовање науку и технолошки развој Муамеру Зукорлићу.

Извор: 021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Просветари траже да се смањи број ученика у разредима"

  1. Anica каже:

    Odličan predlog ali to povlači više nastavnika tj više novca,a poznato je da vlast na školi samo hoće da uštedi.Da su od struke,obrazovanja i vaspitanja ne bi nam ovako dobro bilo.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама