Prosvetari traže manje učenika u odeljenjima

16 juna, 2021

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn petciju za smanjivanje broja učenika u odeljenju, saopšteno je na protestu koji su predstavnici tog sindikata organizovali ispred zgrade Vlade Srbije.


Protest je održan pod parolom “Manje je više”, čime su prosvetari hteli da poruče da je u odeljenjima sa manjim brojem učenika kvalitetnije obrazovanje.

Predsednica Unije Jasna Janković je iznela predlog tog sindikata da se broj đaka u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole smanji na 18 do 20.

Zahtev je i da se smanji broj učenika u odeljenju u rubnim područjima Srbije, odnosno devastiranim opštinama poput Brusa, Bujanovca i Kuršumlije.

Bojan Jakovljević, profesor u Srednjoj stručnoj školi u Brusu, ilustrovao je nepovoljnu demografsku situaciju podatkom da je pre 12 godina, kada je počeo da radi, ta škola imala preko 600 đaka, a danas ih je 369.

Jasna Janković je napomenula da je naša država od 1995. do danas izgubila 260.000 osnovaca i srednjoškolaca, ali su odeljenja ostala krcata.

“Ne možemo da utičemo na demografsku politiku, ali rešenje je da se smanji broj učenika u odeljenju, što dovodi do novih radnih mesta i kvalitetnijeg obrazovanja.”

Problem je ono čega nema za nas, a to je novac, rekla je Janković i pozvala nastavnike, roditelje i učenike starije od 16 godina da potpišu peticiju kako bi ovaj predlog ušao u Skupštinu Srbije.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama