Просветари тражe мање ученика у одељењима

16 јуна, 2021

Унија синдиката просветних радника Србије покренула је онлајн петцију за смањивање броја ученика у одељењу, саопштено је на протесту који су представници тог синдиката организовали испред зграде Владе Србије.


Протест је одржан под паролом “Мање је више”, чиме су просветари хтели да поруче да је у одељењима са мањим бројем ученика квалитетније образовање.

Председница Уније Јасна Јанковић је изнела предлог тог синдиката да се број ђака у првом и петом разреду основне школе и првом разреду средње школе смањи на 18 до 20.

Захтев је и да се смањи број ученика у одељењу у рубним подручјима Србије, односно девастираним општинама попут Бруса, Бујановца и Куршумлије.

Бојан Јаковљевић, професор у Средњој стручној школи у Брусу, илустровао је неповољну демографску ситуацију податком да је пре 12 година, када је почео да ради, та школа имала преко 600 ђака, а данас их је 369.

Јасна Јанковић је напоменула да је наша држава од 1995. до данас изгубила 260.000 основаца и средњошколаца, али су одељења остала крцата.

“Не можемо да утичемо на демографску политику, али решење је да се смањи број ученика у одељењу, што доводи до нових радних места и квалитетнијег образовања.”

Проблем је оно чега нема за нас, а то је новац, рекла је Јанковић и позвала наставнике, родитеље и ученике старије од 16 година да потпишу петицију како би овај предлог ушао у Скупштину Србије.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама