Просветари траже право на потпуну обуставу рада

12 маја, 2018

Потпуна обустава рада и убудуће неће бити дозвољена запосленима у просвети, која је у Нацрту новог закона о штрајку сврстана у делатности од општег интереса.

Репрезентативни синдикати просветних радника су јединствени – образовање треба изузети из спорног члана.
Председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић каже за Данас да нигде у Европи просветним радницима није забрањена тотална обустава рада и да запослени у образовању тиме не угрожавају ни себе, ни ученике, ни државу. Он каже да Нацрт не доноси никакве новине за просвету, која је и по садашњим прописима обавезна да штрајкује уз поштовање минимума процеса рада, сем што ће штрајк морати да се најави најкасније 10 радних дана пре почетка, док је сада тај рок 10 дана.
Спорни члан 13 Нацрта предвиђа да се у делатностима од општег интереса може штрајковати само уз минимум процеса рада. Реч је о делатностима у којима којој прекид рада или обим трајања прекида рада може да угрози живот, личну безбедност и здравље становништва или дела становништва, а поред просвете, ту су и електропривреда, водопривреда, саобраћај, информисање (радио и телевизија), ПТТ услуге, комуналне делатности, производња основних прехрамбених производа, здравствена и ветеринарска заштита, друштвена брига о деци и социјална заштита.
Чланови Уније синдиката просветних радника се питају како је могуће да се просвета води као делатност у којој би потпуна обустава рада могла да „угрози живот, безбедност и здравље становништва“.
– Из актуелног Закона о штрајку преузета су сва лоша решења, нека преписана из закона земаља у региону, а уз то додати и нови проблеми. Неки од њих су: ограничавање права на штрајк само на синдикате или већину запослених а они који нису чланови синдиката и не спадају у већину запослених, готово и да немају могућност да се организују да би уопште штрајковали. Слабости овог нацрта је и дефинисање, ограничавање и уједно обесмишљавање штрајка солидарности и изостанак казни за послодавца који не испуни обавезе преузете споразумом о прекиду штрајка. Недопустива је произвољна интерпретација међународних конвенција (нарочито Међународне организације рада) којом се релативизују приговори синдиката, чинећи тако овај предлог закона антирадничким и заправо законом против штрајка – сматрају у Унији.
ГСРПС „Независност“ и Синдикат образовања Србије (СОС) демантују информацију да су њихови представници на Социјално-економском савету подржали спорни члан нацрта којим се просветним радницима ограничава право на штрајк. Председница СОС Валентина Илић каже за Данас да је тај синдикат од старта тражио изузимање просвете из делатности од општег интереса.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама