Prosvetari traže uvođenje platnih razreda

25 januara, 2017

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) danas je zatražila od resornog ministarstva da se ispune odredbe potpisanog sporazuma kojim je završen štrajk prosvetara pre dve godine. Jedna od stavki je i uvođenje platnih razreda.

– Vlada je tokom našeg štrajka govorila da je obrazovanje na prvom mestu i želimo da se to sada nekako pokaže u praksi – rekla je predsednica USPRS Jasna Janković novinarima pred početkom Svetosavskog protesta u organizaciji tog sindikata u Domu sindikata.
– Sada imate situaciju da je doktor nauka koji je direktor škole manje plaćen od spremačice u EPS-u. To je ponižavajuće. – naglasila je Janković i dodala da su zaposleni u prosveti najobrazovaniji ljudi u Srbiji, a imaju najniže plate.
Sindikati su, dodaje, u prethodnom periodu radili na raspoređivanju tehnoloških viškova što je donelo uštede u sistemu, te su očekivali da će taj novac biti usmeren u popravljanje materijalnog položaja prosvetara, a ne da bi se usmerilo u budžet.
Ukoliko se ne promeni odnos države i resornog ministarstva prema prosveti, ne reše stari i novi problemi, Janković kaže da će sledeći korak biti protesti, štrajkovi i izlazak na ulicu.
Predstavnica zaposlenih u predškolskim ustanovama Dragana Jelić rekla je da bi bi plate zaposlenima u predškolskim ustanovama trebalo da se isplaćuju iz republičkog budžeta, a da održavanje bude na lokalnim samoupravama.
– Tada ne bi bilo razlike u platama i po 10.000 dinara, ne bi se dešavalo da kasne i po četiri meseca – zaključila je ona.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama