Prosvetarima plate po novom – po radnom učinku

2 marta, 2017

Prosvetni radnici u Srbiji primaće od sledeće godine plate po drugačijem obračunu, koji će se bazirati na radnom učinku.

Kako je saopšteno posle sastanka nadležnih ministara sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru biće usvojen do kraja jula ove godine, a počeće da važi od 1. januara 2018. godine.
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić precizirala je da taj Zakon podrazumeva platne razrede, odnosno novi način obračuna plata na osnovu radnog učinka.
U određivanju kriterijuma radnog učinka za zaposlene u prosveti učestvovaće Ministarstvo prosvete, ali i sindikati, naglasio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
IZVOR: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


15 komentara na "Prosvetarima plate po novom – po radnom učinku

 1. Paja kaže:

  Duhovit je ovaj ministar.
  Rad u prosveti po učinku?
  Interesantno.
  Ako je cilj da se zavade prosvetni radnici ovo će im sigurno uspeti.

 2. Paja kaže:

  Duhovit je ovaj ministar.
  Rad u prosveti po učinku?
  Interesantno.
  Ako je cilj da se zavade prosvetni radnici ovo će im sigurno uspeti.

  1. cica kaže:

   To im je i cilj ,zavadi pa vladaj.

 3. IQ kaže:

  Interesantno. Ako cemo po ucinku prvo treba kategorisati predmete po tezini i neophodnoj metodologiji za pracenje i usvajanje znanja. U tom slucaju ce se otkriti da dva zaposlena sa istim formalnim ucinkom ulazu razlicite napore i trose razlicito vreme da bi se nasli na istom mestu. Ministar se sigra, a prosvetarima potura sargarepa na dugackom stapu “evo, samo sto nije…dogodine…kad zaladi itd.

 4. Mihajlo kaže:

  Ajde, onda i radnici u opstinama, u poresku, i svugde isto tako da placaju.

 5. Ja kaže:

  I medicinski radnici, što više pacijenata veća plata. Ministre, orspoložio si me 😛

 6. Važno kaže:

  Možda ovo nazor i uspi u “normalnim,”gradskim školama gde se baš tačno ne zna ni broj učenika ni broj nastavnika.Šta se tek piše malim”nepodeljenim “školama u kojima se tačno zna i broj predškolaca i prvaka i drugaka i trećaka i četvrtaka u jednoj učionici?Ni do sada im nije poznato koliko su i po kojim kriterijumima plaćani.Samo da podsetim da i oni u sistemu postoje.Sistem ih je proizveo pa bi da ih ZABORAVI.Mislite o tome.

 7. Bibliotekar kaže:

  A kako će tek plata biti obračunata stručnim saradnicima? Verovatno je neće ni dobijati pošto je Verbić stručne saradnike učinio nepotrebnima!

  1. Caca kaže:

   Strucni saradnici nam ni nisu potrebni! Niti deca, niti mi imamo koristi od PP sluzbe. Bibliotekari su nesto drugo.

 8. Jelena kaže:

  A zamislite kad krene virus i boginje 🙂 🙂 🙂

 9. Natasa kaže:

  Radni ucinak bi trebao da podrazumeva redovne posete inspektor casovima koji procenjuju kvalitet odrzanog casa i zavrsne testove za sve svake godine na osnovu cega se vrsi procena odstupanja uspeha djaka od rezultata na testovima, pri cemu su ocene u procentima u odnosu na kompletnu populaciju, znaci dete dobije rezultat na pr. 65% sto znaci 35% populacije je uradilo test bolje od tebe, pa ako dete ima 5 onda to znaci da je sumnjiva petica ( jer za pet ne bi smelo da se ima manje od 80% ), a na osnovu toga sledi i radni ucinak pojedinca odnosno skole. Eto tako se procenjuje ucinak.

  1. Sanja kaže:

   Bravo e tako i treba pojedinim ucenicima se daju petice za ne znanje a ta ista deca koja su nazovi vukovci na inicijalnom testu imali bodove kao da imaju jedva trojku

 10. Dragana kaže:

  Volela bih da znam kako ce evo, meni da obracuna ucinak. Radim u seoskoj skoli, imam nepodeljena odeljenja, sa dva razreda, puta dva. Onda u drugoj seoskoj skoli isto nepodeljena odeljenja sa dva razreda, puta dva. Dalje, cetiri odeljenja u visim razredima, peti, sesti, sedmi i osmi razred. Zatim, srednja strucna skola dva odeljenja, dva razlicita smera, dva razlicita razreda. Sve ovo jedva nakupi 100% fonda stranog jezika. Pritom, u svakom odeljenju nizih razreda bar jedan ucenik po IOP-u. Koliko je to planova rada, pisanih priprema, pisanja IOP-a? Prosto nemam vremena za svoje dete. Ministre, samo sedite u toploj kancelariji i izmisljajte jos raznih glupoti a mi cemo kako znamo i umemo da se borimo u ucionici.

 11. Nekoliko puta zeznut kaže:

  Plata po ucinku ,to mu dodje ako se neko seca one price o ceni gasa kako je visoka i kako nije uredu pa su kao poslali manji racun ,A onda povecali kojeficijenat kojim mnoze utrosene kubike (navodno nije ista kolicina gasa na minus u Rusiji dok stigne kod nas na plus ) ok sigurno da ima neke logike ali sve u svemu kada se pomnozi sa tim kojeficijentom dodje mu cena na slicno bezmalo na isto. E onda se dosetili ono sa cenom struje treba da poskupi 100 posto ,ali nije uredu takav udar na dzep gradajana pa ce to da podele kvartalno 33,3 posto puta tri.Ali ko malo zna matematiku zna da kada nesto kosta 10 dinara i poskupi 13 i ponovo ga podignes za 33 posto nije 16 nego skoro 17 i tako jos dva puta eto ti povecanja od 110 posto. Naravno tu nije kraj da nesto sto smo nekad placali 1 kg sada je 0.9 ili jos bolje 0.75 .Al da nedavim poenta price je da ce oni platne razrede napraviti i daj boze da gospoda sa fakultetskom diplomom imaju i 60.000 din , e a onda nastupa koliko imate fond plus djaka po razredu ,pa koliko uspesnih itd i na kraju dodjemo na onih 40 -tak hiljada koje smo i imali.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama