Просвети платни разреди од јануара

2 марта, 2017

Састанак репрезентативних синдиката запослених у образовању са министрима просвете и државне управе

ПЛАТНИ разреди у просвети, али и у остатку јавног сектора, биће уведени од јануара 2018. године, најављено је на састанку представника репрезентативних просветних синдиката са министрима Аном Брнабић и Младеном Шарчевићем. Просветари већ годинама траже платне разреде, од којих очекују да њихове зараде буду усклађене са запосленима у остатку јавног сектора.
– Представници синдиката упознати су са припремама за доношење Закона о систему плата запослених у јавном сектору – саопштено је из Министарства просвете. – Како је прецизирала министарка Брнабић, тај закон подразумева платне разреде, односно нови начин обрачуна плата на основу радног учинка. У одређивању критеријума радног учинка за запослене у просвети учествоваће Министарство просвете, али и синдикати – нагласио је министар Шарчевић. Закон би требало да буде усвојен до краја јула, а план је да почне да се примењује 1. јануара 2018. године.
Синдикати су задовољни најавом платних разреда, али тврде да правила морају бити строго дефинисана.
– Учинак у просвети мора да буде одређен прецизним правилником – каже Валентина Илић, председница Синдиката образовања Србије, која је присуствовала јучерашњем састанку. – Мора да се зна како се напредује према квалитету рада, семинарима, ваннаставним активностима, успеху ученика на такмичењима… Ако се напредовање препусти вољи директора, отвориће се тле за нове малверзације.
Извор: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Просвети платни разреди од јануара

 1. Saša каже:

  Ko može smisliti merljive a validne i realne kriterijume u ovoj oblasti svaka mu čast?

  1. Violeta каже:

   To se i ja pitam!

 2. Ружица каже:

  Учинак? Прва ствар која ми је пала на паметно јесте састав одељења.Шта очекивати од оних просветара који вечито добијају децу са којом је потребно радити по ИОП у?Децу са СДС синдромом?Шта ако у одељењу немате дете које може одговорити захтевима да иде на неко од такмичења?

 3. Сања каже:

  А шта са онима који семинаре плаћају из свог џепа? Они ће и са евентуалним повећањем имати мање. Школа углавном не плаћа семинаре. Иначе, семинари се одржавају суботом и недељом по цео дан. А може све да стане у неколка сата.

 4. N.N каже:

  Verovatno da nastavnik koji radi u odeljenju sa deset djaka ili manje, a nema ucenika koji su napredni morace platiti da radi.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама