Просветна инспекција у новобеоградској школи због короне

Просветна инспекција посетила је новобеоградску школу “Милан Ракић”, у којој је двадесет деветоро деце после рекреативне наставе било позитивно на корону. Деца имају лакше симптоме и нису ни пошла у школу након повратка кућама, преноси РТС.

У овом моменту у шест одмаралишта Центра дечјих летовалишта борави око 50 ђака и наставника једне основне школе из Младеновца. У питању је одмаралиште “Митровац” на Тари.

Ових дана и ученици из неких других београдских школа кренуће на уплаћено путовање. Према тренутним резервацијама од 7. септембра требало би да борави око 1.000 ученика и око 60 наставника, ако то дозволи епидемијска ситуација и ако то буде одлука школе, јер ту одлуку доноси директор.

Данас су у Министарству просвете рекли да су екскурзије и наставе у природи саставни део школског програма. Кажу и да их није било у претходне две године, односно само у периодима када је то дозвољавала епидемијска ситуација.

У јуну је мера забране укинута и школе су почеле да организују путовања током лета.

Малишани пре одласка на рекреативну наставу морају да имају потврду педијатра да су здрави, да не болују од неке болести, али то не укључује коронавирус.

Из Министарства просвете су рекли за РТС да се ситуација прати на дневном нивоу и да ће се одлуке доносити у складу са ситуацијом. Једна од мера би могла да буде и поновна забрана екскурзија и наставе у природи.

Заражени ученици из Основне школе “Милан Ракић” наставу ће пратити онлајн до следеће среде.

Министарство је упутило инспекцију у ту основну школу, која ће наредних дана утврдити да ли је то путовање организовано у складу са правилником и осталим прописима.