Prosvetne radnike treba dodatno nagraditi, kažu učesnici ankete

21 decembra, 2021

Prosvetne radnike treba dodatno nagraditi za rad tokom pandemije, smatra 90 odsto od 500 čitalaca koji su popunili anketu Nove ekonomije.

Ogromna većina smatra i da prosvetni radnici nisu adekvatno plaćeni tokom pandemije.

Na pitanje kako bi trebalo nagraditi prosvetare, većina predlaže novčanu nagradu u vidu povećanja plate, bonusa i različitih vaučera za putovanja ili odmor. Zahtev je i uvođenje platnih razreda.

Osnovna plata prosvetnog radnika treba da bude u nivou lekara opšte prakse, predlaže jedan čitalac.

Povećanjem plate, obezbediti kvalitetne digitalne uređaje, službene telefone sa limitiranim kreditom, odmorom koji se neće prekidati, tj. neće se tražiti njihova ,,pripravnost””, beneficirani radni staž i penzija koja neće biti tek za osnovne potrebe, dodatke na platu za one koji su više angažovani…predlaže drugi čitalac.

Još jedan komentar glasi: “Generalno im treba podići plate, ne zbog pandemije već zbog toga što su odgovorni za formiranje budućih generacija i roditelji ih doživljavaju kao bebisiterke. Nemaju propise koje ih štite od bilo kog roditelja. Ugled cele profesije je narušen pogrešnim sistemima vrednosti, a nastavnici od novčanih frustracija i pritiska da svaka četvorka mora da bude petica i da niko ne ponavlja, ne mogu sami da se izbore za bolji status u društvu i za podizanje ugleda profesije.”

Međutim, ima i onih koji misle da prosvetnim radnicima nagrada nije potrebna.

“Puno je prebačeno na roditelje. Prosveta u rasulu kao i sve u ovoj državi. Jedna učiteljica je super, dok nam je druga katastrofa”, ocenjuje čitalac.

Onlajn anketu je popunilo više od 80 odsto žena i 60 odsto prosvetnih radnika.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama