Prosvetni radnici obustavljaju rad 1. decembra

novembar 22, 2022

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine doneli su odluku da, zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, obustave rad 1. decembra.

Kako je saopštio taj sindikat, jednodnevni štrajk se organizuje u znak solidarnosti i podrške žrtvama nasilja na radnom mestu.

Istu odluku doneli su i svi članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

“Zahtevamo od Ministarstva prosvete da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju. U suprotnom, akcije će biti višednevne i direktnije”, navodi se u saopštenju NSPRV.

Ističe se da su potrebne jasne i precizne kazne za nasilnike, bez obzira da li je reč o nasilju učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole, kolega prema nastavniku.

“Neophodno je Krivičnim zakonikom jasno definisati najstrože sankcije za sve one koji su izvor nasilja ka zaposlenima u obrazovanju, a zbog veze sa radom u obrazovnoj ustanovi”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je neophodno ponovo razmotriti pitanje ocene iz vladanja, kao i pitanje popravljanja ocene iz vladanja onima koji su se više puta neprimereno ponašali i da je neophodan otvoren dijalog nastavnika, psihologa, pedagoga, ljudi iz institucija države kako bi se našla pravična rešenja i za ovo pitanje.

Sindikat smatra da je nužno menjati i zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju.

“Mi radimo javni posao i smatramo da je neprimereno da nadležne inspekcije postupaju po anonimnim prijavama protiv nastavnika i drugih zaposlenih u sistemu obrazovanja. Praksa podnošenja lažnih prijava je postala sve učestalija i predstavlja nastavak nasilja prema zaposlenima”, navodi se u saopštenju.

“Na kraju, ili na početku, neophodno je da Ministarstvo prestane sa gomilama ispraznih fraza koje ne proizvode nikakvo dejstvo već da zaista iskoristi sve resurse kako bi problem nasilja u školama konačno bio rešen”, smatraju u sindikatu.

Neposredan povod za štrajk je slučaj profesorke engleskog jezika Tehničke škole u Trsteniku, kojoj su đaci 9. novembra na času izmakli stolicu, nakon čega je ona pala, dok su je učenici snimali i smejali se. Potom su taj snimak objavili na društvenim mrežama.

Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Prosvetni radnici obustavljaju rad 1. decembra"

  1. Marina kaže:

    I treba da štrajkujete zbog svake vrste nasilja koji trpite. Vaš poziv mora da povrati nekadašnji ugled i poštovanje, inače nam deca propadoše do kraja. Samo, da li vam je nekada palo na pamet profesori i nastavnici, ne da štrajkujete već da solidarno zatražite od vlasti da se novim propisima i zakonom omogući adekvatno kažnjavanje đaka nasilnika i efikasna zaštita đaka koji trpe nasilje? Vi trpite nasilje i nije vam svejedno niti imate bilo kakvo opravdanje za to, niti ga ima. Kad je vršnjačko nasilje u pitanju, vi malo zatvorite jedno oko pa baš i ne vidite dobro, sve dok roditelji burno ne reaguju i slučaj dospe u javnost. E, kad to rešite na nivou škole, onda ćete rešiti i vaš problem.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama