Просветни радници од Ружића сутра траже повећање плата

3 новембра, 2020

Састанак новог министра просвете Бранка Ружића и предстваника репрезентативних сидниката заказан је за сутра, а главна тема разговора биће поваћење плата у просвети и формирање платинх разреда кажу из синдиката за Нова.рс.

Након што су репрезентативни синдикати запослених у просвети јуче упутили писмо новом министру просвете, науке и технолошког развоја Бранку Ружућу, у којем су захтевали хитан састанак, донета је одлука да саставнак већ сутра буде одржан. Позив за сатанак у Министарству просвете добила је и Унија просветних радника Србије.

Председник Гранског синдиката просветних радника Србије “Независност” Томислав Живановић каже за Нова.рс да су тема сутрашњег разговора са министром “езгистанцијална питања запослених образовању”, тј. испуњење већ постигнутих договора о повећању плата.

Уместо 34, повећање само 19 одсто

“Са претходним министром смо се договорили да до момента увођења платних разреда просветни радници треба да добију повећање плате око 34 процента, а према нашој процени, до сада се десило повећање од око 19 процената”, каже Живановић и додаје:

“Нормално је да сада тражимо још тих 15 процента, с обзиром да су две године већ истекле.” Додатни проблем је, како каже, то што сви запослени у школама који имају образовање до 5. степена, примају минималац.

“Процена је да је само на нивоу основних школа таквих између 10 и 15 хиљада. То је изузетно велика цифра, јер ти људи раде изузетно одговорне послове – ради се о мајсторима, куварима, људима у рачуноводству”, објашњава он.

Наводи да су због епидемије коронавирусом захтеви који су постављени пред наставнике повећани, као и њихове одговорности, а очекују их и реформе у образовању. Преговори око плата, како каже, морају да се воде сада када би били завршени пре усвајања новог буџета, у ком би резултати морали да буду видљиви.

Кључно увођење платних разреда

Председница Уније просветних радника (УСПР) Јасна Јанковић каже да синдикат који предводи министра Ружића познаје од 2018. године, када је водио интерресорне преговоре о платним разредима.

“Моја питање ће сутра бити усмерена ка платним разредима. Ми смо 2018. године све договорили, чак је и ММФ прихватио договор између синдиката и Владе”, каже Јанковић и подсећа: “Договор је био да се у току три године полако успостављају платни разреди и тиме повећава зарада запослених у образовању – за три године 34 процента.” Како каже, платни разреди би требало да ступе на снагу 1. јануара 2021. године, што је за два месеца.

“Ми од октобра 2018. ни једну једину реч нисмо проговорили, а сада имамо два месеца да нешто урадимо”, каже и додаје како не верује да ће се у тако кратком року ишта постићи. Наглашава да формирање платних разреда није исто што и повећање плата.

“Ми се за платне разреде не залажемо због могућности напредовања и самим тим и повећања зарада. Требало би да постоји могућност да онај ко више и боље ради самим тим и више заради – то је напредовање кроз групе и разреде”, наглашава она. Подсећа да у јавном сектору има јако мало људи са седмим степеном, а у просвети јако много, и као пример наводи здравство, где је 30 одсто факултетских образованих, док је у образовању 70 одсто. Увођењем платних разреда би, како каже, бар делимично била исправљена неправда по којој посветни радници имају мање плате од других који са седмим степеном раде друге послове.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Просветни радници од Ружића сутра траже повећање плата"

  1. Нова игранка каже:

    Када некоме дозволите да мисли вашом главом,шта то значи?Да ли то говори само о вама или само о њима или о свима у систему?Игранка без престанка код синдиката и моћних.Два месеца,довољна за нову причу у празно и још по нешто сличне садржине.Живи били.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама