Prosvetni sindikati traže hitan prijem kod predsednika Vučića i premijerke

1 avgusta, 2022

Povodom Stručnog uputstva o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za narednu školsku godinu, koje propisuje kombinovanje odeljenja od petog do osmog razreda, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je hitan prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Foto: Canva

U dopisu koji su danas prosledili stoji da sindikati o stavkama novog Pravilnika nisu ni obavešteni, a kamo li konsultovani.

“U Stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2022/23. godinu, propisuje se da se obrazovno–vaspitni rad od prvog do četvrtog, kao i od petog do osmog razreda, može organizovati i u kombinovanom odeljenju.

Kombinovano odeljenje sastavljeno je od učenika dva razreda i može da ima do 15 učenika, a odeljenje od tri ili četiri razreda, do 10 učenika. Uprkos jasnom protivljenju struke, dopisima u kojima smo tražili da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno svim metodičkim i logičkim pravilima, proces je nastavljen. Ministarstvo prosvete ćuti i čeka prvi septembar da kaže kako više nema vremena da se bilo šta ispravi. Ovakvim Uputstvom male škole i seoske sredine osuđene su na propast.” – upozoravaju iz USPRS dodajući da će deca i roditelji otići drugde, nastavnici ostati bez posla, a naša sela, izvesno, više neće postojati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Prosvetni sindikati traže hitan prijem kod predsednika Vučića i premijerke"

  1. Ilija Petrović kaže:

    Kad već u školi nema ponavljanja, decu ne treba ni “kombinovati” – dovoljno je da dođu na zakazani kraj školske godine i uzmu svedočanstvo o svršenom razredu.
    I tako dvanaest puta, do velike mature.
    A posle, ko ima koliko rata da plati i dobije diplomu nekoga marketinaga, mindžamenta i raznih drugih ikebana.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama