Prosvetnoj inspekciji veća ovlašćenja i – uniforme

13 januara, 2022

Zakon o prosvetnoj inspekciji koji je stupio na snagu 14. aprila 2018. godine istakao je posebnost položaja inspekcije u oblasti obrazovanja u odnosu na zakon koji na opšti način uređuje inspekcijski nadzor.

Međutim, kako piše Dnevnik, potrebno je precizirati pojedine zakonske odredbe koje se odnose na poslove prosvetnog inspektora, ovlašćenja i poveravanje poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, odnosno pokrajini, i izradu godišnjeg izveštaja o radu prosvetne inspekcije.

Foto: Canva

Novim odredbama određeno je da prosvetna inspekcija u obavljanju inspekcijskog nadzora, pored oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, dualnog obrazovanja, visokog obrazovanja, udžbenika i učeničkog i studentskog standarda, ispituje i primenu zakona i drugih propisa koji regulišu oblast nauke i istraživanja i Nacionalnog okvira kvalifikacija Republike Srbije. Menja im se i naziv, i postaju republički, pokrajinski i opštinski, odnosno, gradski prosvetni inspektori.

Nadzor nad radom prosvetne inspekcije obavlja ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja i vaspitanja, odnosno organ pokrajinske uprave nadležan za poslove obrazovanja i vaspitanja. Takođe, Republička prosvetna inspekcija i posle poveravanja poslova zadržava odgovornost i može, u skladu sa zakonom, vršiti neposredan inspekcijski nadzor na celoj teritoriji Republike Srbije. Republička prosvetna inspekcija moći će sada neposredno da izvrši inspekcijski nadzor u nadziranom subjektu na teritoriji cele Srbije, imajući u vidu javni interes i osetljivost grupa (dece, učenika, studenata…) čije interese prevashodno štiti.

Među najzanimljivijim odredbama je ona o najavi nošenja uniformi. Nabavka službene odeće i obuće za republičke prosvetne inspektore planirana je od 2022. godine, po donošenju podzakonskog akta koji će propisati izgled, sadržinu, pravo i obavezu korišćenja službenog odela i obuće prosvetnog inspektora u skladu sa Zakonom. Republička prosvetna inspekcija će za službena odela i obuću izdvojiti 4.059.000 dinara, odnosno najviše do 2.500.000 dinara za kupovinu službene odeće (letnje i zimske), dok će u sledećim godinama izdvojiti isti novac za za kupovinu službene obuće, kaputa i mantila.

Više na: Dnevnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama