Protest nastavnika tehničkog obrazovanja

27 juna, 2016

Grupa nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja protestuje ispred Palate Srbija.

prorestNastavnici su nezadovoljni predlogom Ministarstva prosvete da informatika postane obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole.O tom predlogu upravo odlučuje Nacionalni prosvetni savet.
Nastavnici TIO žestoko su se protivili ideji o razdvajanju predmeta još od kad je pre nekoliko meseci taj predlog prvi put obelodanjen. Ministarstvu prosvete zamerili su što pre pokretanja inicijative nije konsultovalo struku. Profesori TIO smatraju da informatike već ima dovoljno u predmetu Tehničko i informatičko obrazovanje i da nema razloga da se ova oblast izučava u okviru novog, obaveznog predmeta. Takođe, mnogi od njih su uplašeni da će ostati bez fonda časova i zbog toga biti proglašeni tehnološkim viškom.
U izjavi za „Politiku” pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković rekla je da je takav strah neopravdan i da uvođenje predmeta Informatika i računarstvo neće dovesti ni do otpuštanja sadašnjih ni do zapošljavanja novih nastavnika.
Izvor: Danas/Politika
Foto: Vesna Andrić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Protest nastavnika tehničkog obrazovanja

  1. sladja kaže:

    Citam transparent i kazem – da, ukoliko informatiku izjednacite sa strujnim kolima i hard diskovima. Ali informatika ODAVNO nije samo to. Nazalost, kolege nastavnici tehnickog to ne znaju, treba im seminar da bi se informisali

    1. Peca kaže:

      Obzirom da sam deo grupe ljudi koji se bore za svoj predmet (Tehničko i informatičko obrazovanje) tvrdim da se u ovom tekstu iznose neistine. Nastavnici ovog predmeta nemaju nista protiv uvodjenja informatike kao obaveznog predmeta i skup nije zato organizovan nego da se zaštiti naš predmet od prekrajanja od strane nestručnih ljudi. Naš predmet su želeli da podele i da uzmu jedamn čas na osnovu tvrdnje Snežane Marković da je polovina fonda časova ovog predmeta informatika. Fond TIO je 72 časa, a informatički sadržaji su 16 časova. Očigledno je da ovde nekome matematika nije jača strana, ali kada to kažete neupućenom čoveku on misli da je to istina jer ne zna činjenice. Napravljena je medijska hajka protiv nastavnika ovog predmeta zato što nisu ćutali dok se “reforme” uvode bukvalno preko noći. Pitanje je zašto sada i ko ima interes u svemu tome? Ako malo dublje proanaliziramo gde je Snežana Marković organizovala skupove i čije je seminare držala lako ćemo doći do zaključka da je jedana velika strana firma umešana u sve ovo, a njen interes ćemo videti tek kad se planovi ostvare. Svako ko je upućen u sistem funkcionisanja zemlje Srbije zna da se ništa ne radi ovako ekspeditivno bez nekog VEEELIKOG interesa. A još kad neko ko je držao časove te iste informatike i jeo burek na času (pričaju bivši učenici, a neki su i slikali), a sada radi posao za koji nije plaćena (pomoćnik ministra za srednje obrazovanje) stvari postaju još čudnije. Informatika se u predmetu TIO primenjuje tako što se obrađuju programi za crtanje, konstruisanje tj. ono što je potrebno deci da steknu uvid u razlićite profesije, nije mi jasno kako mislite da nam uzmete te oblasti i da očekujete da im usmeno objašnjavamo kako se pravi plan kuće na računaru ili kako izgleda 3d projektovanje navrtke? Radila sam u četiri škole i predavala sam oba predmeta, tvrdim da mi opremu za neke ozbiljnije programe nemamo. Treba napraviti izmene u programu i osavremeniti sve predmete, ali da se dobro uradi analiza šta se treba izbaciti, a šta novo uvesti. Nikome nije potrebno da se u osnovnoj školi uči kako izgleda finansijski plan ili izveštaj (predlog umesto informatičkih sadržaja), van svake pameti…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama