Протест просветара испред Владе Србије, траже повећање плата за 14,67 одсто

11 децембра, 2018


Просветни радници протестовали су данас испред Владе Србије и затражили наставак преговора о платним групама и разредима, повећање зарада за 14,67 одсто и почетак преговора о посебном колективном уговору, који истиче у марту следеће године.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже да није било инцидената и да нису предали никакве захтеве, јер су то већ учинили и “бесмислено је да учине поново”.

  • Упркос томе што министар просвете покушава да заборави шта се договорио са нама, ми смо људи који добро памте. Повећање зарада за 14,67 одсто нам је обећано и практично потврђено од Владе Србије и тражимо да то буде, пошто већ нема платних група и разреда – истакла је Јанковић за Тањуг.

Она је додала да су чланови Уније синдиката просветних радника Србије, скраћењем часова, данас штрајковали у више од 500 школа.

Протест су организовали представници четири просветна синдиката – Унија синдиката просветних радника Србије, грански синдикат просветних радника Србије “Независност”, Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србије.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је раније да нема разлога за протест и додао да су просветни радници имали четири повећања плате у последње две године.

Он је рекао да су му “чудни разлози за протест и штрајк”, и да се као један од разлога наводи одлагање Закона о платним разредима за годину дана, а да су баш због тог закона просветари штрајковали у септембру и октобру.
Тврдња синдиката да им је обећано повећање плате од 14,67 одсто, а да су добили девет одсто, министар каже да је то “игра речи и манипулација”.

  • Речено је ако почне примена закона о платама и платним разредима, тада би повећање било 14 одсто. Не може се применити та квота плате, пошто закон није усвојен – рекао је Шарчевић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама