Protest prosvetara ispred Vlade Srbije, traže povećanje plata za 14,67 odsto

11 decembra, 2018


Prosvetni radnici protestovali su danas ispred Vlade Srbije i zatražili nastavak pregovora o platnim grupama i razredima, povećanje zarada za 14,67 odsto i početak pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru, koji ističe u martu sledeće godine.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da nije bilo incidenata i da nisu predali nikakve zahteve, jer su to već učinili i “besmisleno je da učine ponovo”.

  • Uprkos tome što ministar prosvete pokušava da zaboravi šta se dogovorio sa nama, mi smo ljudi koji dobro pamte. Povećanje zarada za 14,67 odsto nam je obećano i praktično potvrđeno od Vlade Srbije i tražimo da to bude, pošto već nema platnih grupa i razreda – istakla je Janković za Tanjug.

Ona je dodala da su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, skraćenjem časova, danas štrajkovali u više od 500 škola.

Protest su organizovali predstavnici četiri prosvetna sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je ranije da nema razloga za protest i dodao da su prosvetni radnici imali četiri povećanja plate u poslednje dve godine.

On je rekao da su mu “čudni razlozi za protest i štrajk”, i da se kao jedan od razloga navodi odlaganje Zakona o platnim razredima za godinu dana, a da su baš zbog tog zakona prosvetari štrajkovali u septembru i oktobru.
Tvrdnja sindikata da im je obećano povećanje plate od 14,67 odsto, a da su dobili devet odsto, ministar kaže da je to “igra reči i manipulacija”.

  • Rečeno je ako počne primena zakona o platama i platnim razredima, tada bi povećanje bilo 14 odsto. Ne može se primeniti ta kvota plate, pošto zakon nije usvojen – rekao je Šarčević.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama