Протест просветних радника 12. марта

Репрезентативни синдикати просвете најавили су данас протест који ће на Тргу Николе Пашића у Београду бити одржан 12. марта.

Фото Танјуг

Протест носи назив Ни правде – ни пара, а отворени позив да се прикључи запосленима у образовању и чује њихове проблеме синдикати су упутили и министру просвете Бранку Ружићу.

Узимајући у обзир ваша облашћења, која као министар и први потпредседник Владе имате, позивамо вас да присуствујете и упознате се са проблемима просветних радника у вези са социјалним положајем запослених, стоји у позиву.

– Наши захтеви су да запослени у образовању до краја године добију повећање плата за 15 одсто, да нам се исплати солидарна помоћ, да се регулише регрес и топли оброк. Просветни радници последње две и по године трпе терет пандемије, додатно су били оптерећени, а за то нису били награђени. Инфлација у јануару је износила 8,7 одсто, што значи да ми повећање плата од седам одсто нисмо ни осетили. Просечна плата у образовању је испод републичког просека – набраја Илић неке од разлога који су просветаре мотивисали да изађу на улицу, а преноси Данас.

Илић каже да не очекују од Бранка Ружића и актуелне Владе да им испуни захтеве, јер су до сада били глуви на све апеле просветних радника, већ да желе да упознају јавност са каквим се проблемима суочавају.