Протест васпитача 11. априла – проблем нису само плате

26 марта, 2019

Чланови Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије најавили су да ће 11. априла организовати протест и протестну шетњу у Београду, незадовољни материјалним положајем запослених у предшколству и бројним нагомиланим проблемима у тој области.

Председница Самосталног синдиката предшколаца Босиљка Јовановић каже за “Данас” да ће тог дана вртићи радити нормално, а да је протест заказан за 14 часова, када запослени заврше са првом сменом. Најављено је да ће се учесници протеста кретати од Трга Николе Пашића, поред зграде Председништва на Андрићевом венцу, Министарства финансија, Владе Србије до седишта Министарства просвете, и да ће у свакој од ових институција предати захтеве.

Синдикат предшколског васпитања и образовања је у више наврата изражавао незадовољство због тога што је буџетом за 2019. предвиђено повећање плата за девет одсто запосленима у основном и средњем образовању, а предшколству за седам одсто.

Синдикат је указивао да је делатност предшколског васпитања и образовања саставни део образовног система Србије и да је Законом о буџетском систему који се односи на повећање плата, прекршен члан 52 Закона о предшколском васпитању у образовању, који прописује да основица за обрачун и исплату плата у предшколским установама не може бити нижа од основице за обрачун и исплату у основном образовању, али може бити увећана из средстава које оствари установа или јединица локалне самоуправе.

Босиљка Јовановић каже да је тих два одсто само “кап која је прелила чашу нагомиланих и годинама нерешаваних проблема”. Синдикат указује и на кршење норматива простора и броја уписане деце и то илуструје податком Министарства просвете да је у 2018. преко норматива уписано 11.067 деце на нивоу целе Србије. Истичу да због повећаног обима посла поједини васпитачи и сестре раде и са четрдесеторо деце, да се боловања запослених решавају расподелом деце у остале васпитне групе, као и да поједине локалне самоуправе касне са исплатом зарада.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Протест васпитача 11. априла – проблем нису само плате

 1. Milica каже:

  Upisan prekomeran broj dece, inkluzija koja ne ide nikome na korist, jer većina dece sa posebnim potrebama nema asistente, a vaspitač ne može i ne treba da bude “jedan na jedan” sa decom koja imaju posebne potrebe, jer su u tom slučaju ostala deca marginalizovana i ugrožena su njihova prava.

 2. Jul каже:

  TAKO TREBA,PODRSKA VASPITACIMA.!!!

 3. Caca каже:

  Kome vise mazete oci sa protestima!? Jedino strajk upozorenja moze nesto da resi. Sindikati samo prividno rade nesto. Radim sa decom od 2004.god. a u radnoj knjizici 9godina staza. U ovoj ustanovi radim 7god., zapocela sam radni odnos sa zavrsenim specijalistickim a placena sam sa visom skolom. Imam 3 dece sa posebnim potrebama u grupi, 2 imaju misljenje interesorne ali nikakvu materijalnu naknadu ne dobijamo. Muka mi je vise od predskolstva! Idem bre u privatnike da prodajem fast food a vama neka drugi vaspitavaju i obrazuju po 32-35 dece za 40.000din. Sram vas bilo sve, i sindikalce i rukovodioce i ministarstvo, svi samo gledate da napunite svoje dzepove, cast izuzecima.

  1. lela каже:

   Tako je Caco!!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама