Protest vaspitača 11. aprila – problem nisu samo plate

26 marta, 2019

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije najavili su da će 11. aprila organizovati protest i protestnu šetnju u Beogradu, nezadovoljni materijalnim položajem zaposlenih u predškolstvu i brojnim nagomilanim problemima u toj oblasti.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolaca Bosiljka Jovanović kaže za “Danas” da će tog dana vrtići raditi normalno, a da je protest zakazan za 14 časova, kada zaposleni završe sa prvom smenom. Najavljeno je da će se učesnici protesta kretati od Trga Nikole Pašića, pored zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, Ministarstva finansija, Vlade Srbije do sedišta Ministarstva prosvete, i da će u svakoj od ovih institucija predati zahteve.

Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja je u više navrata izražavao nezadovoljstvo zbog toga što je budžetom za 2019. predviđeno povećanje plata za devet odsto zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju, a predškolstvu za sedam odsto.

Sindikat je ukazivao da je delatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja sastavni deo obrazovnog sistema Srbije i da je Zakonom o budžetskom sistemu koji se odnosi na povećanje plata, prekršen član 52 Zakona o predškolskom vaspitanju u obrazovanju, koji propisuje da osnovica za obračun i isplatu plata u predškolskim ustanovama ne može biti niža od osnovice za obračun i isplatu u osnovnom obrazovanju, ali može biti uvećana iz sredstava koje ostvari ustanova ili jedinica lokalne samouprave.

Bosiljka Jovanović kaže da je tih dva odsto samo “kap koja je prelila čašu nagomilanih i godinama nerešavanih problema”. Sindikat ukazuje i na kršenje normativa prostora i broja upisane dece i to ilustruje podatkom Ministarstva prosvete da je u 2018. preko normativa upisano 11.067 dece na nivou cele Srbije. Ističu da zbog povećanog obima posla pojedini vaspitači i sestre rade i sa četrdesetoro dece, da se bolovanja zaposlenih rešavaju raspodelom dece u ostale vaspitne grupe, kao i da pojedine lokalne samouprave kasne sa isplatom zarada.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Protest vaspitača 11. aprila – problem nisu samo plate

 1. Milica kaže:

  Upisan prekomeran broj dece, inkluzija koja ne ide nikome na korist, jer većina dece sa posebnim potrebama nema asistente, a vaspitač ne može i ne treba da bude “jedan na jedan” sa decom koja imaju posebne potrebe, jer su u tom slučaju ostala deca marginalizovana i ugrožena su njihova prava.

 2. Jul kaže:

  TAKO TREBA,PODRSKA VASPITACIMA.!!!

 3. Caca kaže:

  Kome vise mazete oci sa protestima!? Jedino strajk upozorenja moze nesto da resi. Sindikati samo prividno rade nesto. Radim sa decom od 2004.god. a u radnoj knjizici 9godina staza. U ovoj ustanovi radim 7god., zapocela sam radni odnos sa zavrsenim specijalistickim a placena sam sa visom skolom. Imam 3 dece sa posebnim potrebama u grupi, 2 imaju misljenje interesorne ali nikakvu materijalnu naknadu ne dobijamo. Muka mi je vise od predskolstva! Idem bre u privatnike da prodajem fast food a vama neka drugi vaspitavaju i obrazuju po 32-35 dece za 40.000din. Sram vas bilo sve, i sindikalce i rukovodioce i ministarstvo, svi samo gledate da napunite svoje dzepove, cast izuzecima.

  1. lela kaže:

   Tako je Caco!!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama