Provereno koliko su obučeni da dežuraju na maloj maturi – rezultati nisu dobri

20 juna, 2021

Ove nedelje u susret završnom ispitu koji će osmaci polagati iduće sedmice, hiljade prosvetnih radnika rešava testove kojima se kontroliše da li su spremni da se late dežurstva i supervizije na maloj maturi.

U sredu i četvrtak broj pokušaja da se uspešno reši test spao je na 5,8. Drugačiji test za supervizore uradilo je ispravno oko 3.000 ljudi. Navedeni podaci su iz evidencija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja i realizuje ovu obuku.

Drugačije se snašao dobar deo školskih radnika koji negoduju jer se “pravi fama oko dežurstva, kao da nikad nisu dežurali na završnom ispitu”. Da se ne bi zamajavali pažljivim iščitavanjem procedura, lakše im je bilo da pristupe testiranju, odrade pitanja, nebitno kako, a onda predaju takav rad i dobiju rešenja u kojima se navode tačni odgovori. Zatim to prepišu, ali i pitanja i tačne odgovore, jer su shvatili da se u sledećem pokušaju menja i raspored pitanja i redosled ponuđenih odgovora, a zadatke urade kako valja.

Oni malo savesniji tačne odgovore tražili su u uputstvima istovremeno otvorenim na ekranu računara. Bilo je i onih koji su se zapitali da li će, ukoliko ne polože test, biti oslobođeni dežurstva, ali i visprenijih koji su na takvu nedoumicu, malo u šali, možda više u zbilji, zaključivali da ko ovaj test ne reši treba da bude oslobođen rada u prosveti.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za medije su precizirali da su u saradnji sa ZUOV-om predvideli obuke za dežurne nastavnike, supervizore, pregledač, kao i predsednike školskih komisija u okviru kojih će svi oni dobiti bodove od stručnog usavršavanja. A da bi dobili uverenje, neophodno je da polože i test na kraju obuke, pojašnjavaju nadležni.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama