Проверено колико су обучени да дежурају на малој матури – резултати нису добри

Ове недеље у сусрет завршном испиту који ће осмаци полагати идуће седмице, хиљаде просветних радника решава тестове којима се контролише да ли су спремни да се лате дежурства и супервизије на малој матури.

У среду и четвртак број покушаја да се успешно реши тест спао је на 5,8. Другачији тест за супервизоре урадило је исправно око 3.000 људи. Наведени подаци су из евиденција Завода за унапређивање образовања и васпитања, која и реализује ову обуку.

Другачије се снашао добар део школских радника који негодују јер се “прави фама око дежурства, као да никад нису дежурали на завршном испиту”. Да се не би замајавали пажљивим ишчитавањем процедура, лакше им је било да приступе тестирању, одраде питања, небитно како, а онда предају такав рад и добију решења у којима се наводе тачни одговори. Затим то препишу, али и питања и тачне одговоре, јер су схватили да се у следећем покушају мења и распоред питања и редослед понуђених одговора, а задатке ураде како ваља.

Они мало савеснији тачне одговоре тражили су у упутствима истовремено отвореним на екрану рачунара. Било је и оних који су се запитали да ли ће, уколико не положе тест, бити ослобођени дежурства, али и виспренијих који су на такву недоумицу, мало у шали, можда више у збиљи, закључивали да ко овај тест не реши треба да буде ослобођен рада у просвети.

Из Министарства просвете, науке и технолошког развоја за медије су прецизирали да су у сарадњи са ЗУОВ-ом предвидели обуке за дежурне наставнике, супервизоре, прегледач, као и председнике школских комисија у оквиру којих ће сви они добити бодове од стручног усавршавања. А да би добили уверење, неопходно је да положе и тест на крају обуке, појашњавају надлежни.

Извор: Политика