Прва домаћа књига о бебама које су „пожуриле“ – приручник за родитеље превремено рођених беба

22 јула, 2020

У издању Креативног центра, у едицији Добар родитељ, објављен је приручник за родитеље превремено рођене деце Пут родитељства: од мрвице до звезде ауторке Милице Лазаревић Јекић.

Износећи своје искуство путем дневничких забележака, ауторка читаоцима открива све оно што превремени порођај уноси у породицу: говори о утицају неочекиваног порођаја – како на маму и тату тако и на њихово окружење – о емотивном аспекту борбе за бебино здравље и важности заједништва породице у тим тренуцима, о нези бебе у првим данима родитељства у болничким условима и уз помоћ медицинског особља, као и самостално, код куће, по изласку из болнице.

Приручник садржи и делове који представљају медицинске осврте прим. др сц. мед. Милице Ранковић Јаневски, директорке Института за неонатологију у Београду, на најчешћа питања која родитељи постављају у овим ситуацијама.

„Није свако родитељство исто, нити је сваки његов почетак онакав каквом се родитељи надају током блажених дана трудноће. Превремени порођај у мамин и татин живот уноси пометњу, а превремено рођена беба за целу породицу истовремено постаје извор неизрециве среће и дубоке бриге. Једна таква беба била је и Сунчица, која је рођена у 26. недељи трудноће с тежином од свега 750 грама. Књига „Пут родитељства: од мрвице до звезде“ представља хронологију њене борбе за освајање живота, све до коначног доласка кући из болнице, скоро пет месеци након порођаја. Ова прича испричана из личног угла настала је са идејом да буде ослонац родитељима у првим месецима живота мајушне и осетљиве превремено рођене бебе. И, коначно, ова звездана прича свим родитељима указује на то да су посвећеност и истрајност најсветлији путокази на путу родитељства“, истиче ауторка књиге.

„Пред читаоцима је једно посебно дело о теми с којом се не сусрећемо често: о бебама које су „пожуриле“ и о родитељству у посебним околностима. Статистика каже да се свака десета беба у свету роди пре времена. Када изостане велики, срећни догађај, а славље замене брига, стрепња и неизвесност, родитељима превремено рођених беба потребни су разумевање, подршка и помоћ, а управо то им пружа ова књига. Књига од родитеља – за родитеље. Ово је лична исповест и дневник, приручник и водич, „пријатељ“ родитеља превремено рођених беба и њихов појас за спасавање. Непроцењиво је благо научити од Милице Лазаревић Јекић да оптимизам мора бити избор и да је љубав увек једина права могућност“, рекла је о књизи др Милица Ранковић Јаневски, педијатар неонатолог и рецензент књиге.

Ауторка књиге Милица Лазаревић Јекић рођена је 1983. године у Смедеревској Паланци. Срећно детињство дугује књигама, да би касније ту љубав крунисала стицањем дипломе на смеру Српска књижевност и језик на Филолошком факултету у Београду. Већ више од десет година своје приче исписује на блогу Цвркутање, који се претежно бави савременом књижевношћу за децу и младе и једним другачијим родитељством. Са својом сунчаном породицом живи и ужива у најзеленијем делу Београда, одакле машта на четири стране света.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама