Прва еколошка колица за бебе – здрава и за бебу и за природу

Мени је важно да оставим нешто својој деци. Најбитније ми је да поживе у здрављу, без микропластике у стомаку и ПМ честица у плућима, колико год је то могуће. Здраво окружење, јер се од нездравог умире.

Не могу да зауставим корпорације, нити оне који и до трафике иду аутом, не могу да ставим нове филтере на термоелектране, нити да зауставим сумануту сечу дрвећа.

Али не могу ни да се не питам шта кад нам нестану угаљ и нафта,кад покрчимо све шуме, када будемо имали планина пластике на прилазу градовима.

Нећу да будем малодушна. Могу да дам све од себе да остављам мање отпада, да мање трошим ресурсе и више ценим оно што је на овој планети стварано милионима година. И зато бирам да рециклирам.

1 кеса за папир, 1 за пластику, 1 за пластичне чепове. Па оставим поред контејнера да покупе људи који скупљају секундарне сировине иако немам контејнере за рециклажу испред зграде. Шта ми тешко?

Смањи, поново користи, рециклирај.

Рециклажом штедимо ресурсе. Штедимо енергију за производњу. Ублажавамо глобално загревање. Пластика не завршава у океанима и стомацима делфина и китова. На крају крајева, ни у нашим. Пластика која се распада нам директно уништава микробиом црева, тј. наш имунитет.

Радим шта је до мене, јер свет није нити почео нити се завршава са мном. Ако смо већ себични, треба да размишљамо о томе шта ће да остане нашој деци.

Да ли знате да су се код нас појавила дечја колица од 100% рециклираних материјала? То су колица 2 у 1 – за новорођенчад и децу до 3 године. Зову се Greentom и праве се у Холандији. Рам је пластичан, од рециклиране смрвљене пластике. Најлон је, такође, од самлевене пластике.

Душек је од удобног, природног, нетоксишног материјала: органска вуна помешана са 15% памука. Овце су гајене на тлу које никад није коришћено за земљорадњу, па не садржи пестициде и ђубрива.

Колица се састоје од 28 делова и веома се лако склапају за само 5 минута. Дизајн им је сведен, модеран и практичан. Има их у 4 пастелне боје: сива, мента зелена, сунцокрет наранџаста и цветна лила. Уз колица добијате корпу и носиљку.

Носиљка ових колица се користи од бебиног рођења до дететове тежине од 9 кг. Материјал се скида и лако се пере. Колица су тешка само 8 кг, што вам много значи због свих степеница и ивичњака које ћете морати да пређете. Колица су добра за градске улице, јер су им димензије само 103 x 55 x 90 цм.

За узраст од 6 месеци до 3 године постоји седиште са наслоном који се помера. Овако се колица користе за децу до 15 кг, а тешка су само 8 кг. Испод седишта добијате и малу практичну торбу за бебине ствари. Седални део може да се подеси ка и супротно од смера вожње. Материјал са седишта се лако скида, па га можете прати. Димензије седалног дела са рамом колица су 102 x 55 x 79 цм.

Колица се лако преклапају, па их можете држати и у ауту или остави.

Од кад је почео са рециклажом 2014. године, Greentom је рециклирао 3.698.218 пластичних флаша. Производња је локална и брза, чиме се смањује емисија угљен-диоксида. А освојио је и многе међународне награде за екологију, иновативност, функционалност и дизајн.