Prva ekološka kolica za bebe – zdrava i za bebu i za prirodu

2 aprila, 2020

Meni je važno da ostavim nešto svojoj deci. Najbitnije mi je da požive u zdravlju, bez mikroplastike u stomaku i PM čestica u plućima, koliko god je to moguće. Zdravo okruženje, jer se od nezdravog umire.

Ne mogu da zaustavim korporacije, niti one koji i do trafike idu autom, ne mogu da stavim nove filtere na termoelektrane, niti da zaustavim sumanutu seču drveća.

Ali ne mogu ni da se ne pitam šta kad nam nestanu ugalj i nafta,kad pokrčimo sve šume, kada budemo imali planina plastike na prilazu gradovima.

Neću da budem malodušna. Mogu da dam sve od sebe da ostavljam manje otpada, da manje trošim resurse i više cenim ono što je na ovoj planeti stvarano milionima godina. I zato biram da recikliram.

1 kesa za papir, 1 za plastiku, 1 za plastične čepove. Pa ostavim pored kontejnera da pokupe ljudi koji skupljaju sekundarne sirovine iako nemam kontejnere za reciklažu ispred zgrade. Šta mi teško?

Smanji, ponovo koristi, recikliraj.

Reciklažom štedimo resurse. Štedimo energiju za proizvodnju. Ublažavamo globalno zagrevanje. Plastika ne završava u okeanima i stomacima delfina i kitova. Na kraju krajeva, ni u našim. Plastika koja se raspada nam direktno uništava mikrobiom creva, tj. naš imunitet.

Radim šta je do mene, jer svet nije niti počeo niti se završava sa mnom. Ako smo već sebični, treba da razmišljamo o tome šta će da ostane našoj deci.

Da li znate da su se kod nas pojavila dečja kolica od 100% recikliranih materijala? To su kolica 2 u 1 – za novorođenčad i decu do 3 godine. Zovu se Greentom i prave se u Holandiji. Ram je plastičan, od reciklirane smrvljene plastike. Najlon je, takođe, od samlevene plastike.

Dušek je od udobnog, prirodnog, netoksišnog materijala: organska vuna pomešana sa 15% pamuka. Ovce su gajene na tlu koje nikad nije korišćeno za zemljoradnju, pa ne sadrži pesticide i đubriva.

Kolica se sastoje od 28 delova i veoma se lako sklapaju za samo 5 minuta. Dizajn im je sveden, moderan i praktičan. Ima ih u 4 pastelne boje: siva, menta zelena, suncokret narandžasta i cvetna lila. Uz kolica dobijate korpu i nosiljku.

Nosiljka ovih kolica se koristi od bebinog rođenja do detetove težine od 9 kg. Materijal se skida i lako se pere. Kolica su teška samo 8 kg, što vam mnogo znači zbog svih stepenica i ivičnjaka koje ćete morati da pređete. Kolica su dobra za gradske ulice, jer su im dimenzije samo 103 x 55 x 90 cm.

Za uzrast od 6 meseci do 3 godine postoji sedište sa naslonom koji se pomera. Ovako se kolica koriste za decu do 15 kg, a teška su samo 8 kg. Ispod sedišta dobijate i malu praktičnu torbu za bebine stvari. Sedalni deo može da se podesi ka i suprotno od smera vožnje. Materijal sa sedišta se lako skida, pa ga možete prati. Dimenzije sedalnog dela sa ramom kolica su 102 x 55 x 79 cm.

Kolica se lako preklapaju, pa ih možete držati i u autu ili ostavi.

Od kad je počeo sa reciklažom 2014. godine, Greentom je reciklirao 3.698.218 plastičnih flaša. Proizvodnja je lokalna i brza, čime se smanjuje emisija ugljen-dioksida. A osvojio je i mnoge međunarodne nagrade za ekologiju, inovativnost, funkcionalnost i dizajn.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama