Prva epizoda NTC kviza emitovaće se ove subote. Otkrijte šta je pingvion i ko će biti gost iznenađenja

29 avgusta, 2022

U subotu, 3. septembra, smestite se ispred malih ekrana tačno u 12:05. U to vreme na Prvom programu RTS počinje emitovanje prve epizode NTC kviza, onog zbog kog i te kako vredi smestiti decu pred ekrane.

U prvoj epizodi takmičiće se dve ekipe: “NTC šifre” i “NTC tim”. Takmičari će proći kroz sedam igara: moraće da rešavaju šifre, da pamte nelogične priče, da stoje na jednoj nozi i prisećaju se raznih reči. Takođe, rešavaće NTC rebuse, proći poligon, ali da pritom dobro razmisle i još mnogo toga.

O kvizu, zadacima i nelogičnim pričama razgovaramo sa autorom NTC programa i samog kviza, doktorom Rankom Rajovićem, ujedno i šefom Katedre za obrazovne neuronauke na Pedagoškom fakultetu u Kopru.

Kako su pingvion i nemiš pomogli deci?

Kada spomenemo NTC, jedna od prvih asocijacija su nelogične priče. I to je upravo jedna od važnih oblasti koje predajete na fakultetu. Zašto i kako one mogu da pomognu deci?

– Deca aktiviraju važne regije mozga kada osmišljavaju nelogične priče. Jedan od efekata je da lakše pamte, ali ono što je najvažnije – aktiviraju regije mozga koje učestvuju u divergentnoj produkciji, čime se podstiče razvoj darovitosti i kreativnosti. Jedna od NTC metoda se sastoji od toga da deca od dve reči naprave novu (pingvin + avion = pingvion, lopta + pas = loptopas). Pri tome deca znaju da ne postoji pingvion, ali u NTC programu to je prihvatljivo i deca to vole da rade.

Jasno je sad kako pingvion pomaže, a šta je sa nemišom?

– Jedna naizgled nelogična reč, kao što je nemiš, krije jednu državu. Deca odgonetaju reč, kao u klasičnom rebusu, ali moraju da nađu asocijaciju na reč miš. Kada shvate da je to mačka, onda su dobili rešenje, a to je Nemačka. Ova originalna NTC igra je jedna od obaveznih rubrika u NTC kvizu, koji će se prikazivati tokom prvog polugodišta, subotom u podne, na RTS-u.

Šta ovakav kviz donosi deci?

– NTC kviz je osmišljen da približi deci i roditeljima, ali i učiteljima naučno zasnovane metode koje pomažu najmlađima da aktiviraju svoje vijugice, da razmišljaju i povezuju informacije. Što je najvažnije, sve ovo liči na igru i tokom kviza deca i učitelji će usvajati ove metode što će omogućiti da lakše savladaju školsko gradivo.

Kakvi su zadaci u kvizu?

– Kviz će imati sedam standardnih igara i svaka igra predstavljaće jednu NTC tehniku. Osma igra je igra iznenađenja, gde će specijalni gost dati zadatak iz svoje oblasti. Svaka epizoda ima svog specijalnog gosta.

Ove subote pratite NTC kviz i rešavajte zadatke i zagonetke sa svojom decom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Prva epizoda NTC kviza emitovaće se ove subote. Otkrijte šta je pingvion i ko će biti gost iznenađenja"

  1. Milica kaže:

    Konačno nešto pametno na RTS-u da mi ne bude žao pretplate. Bravo.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama