Прва мета "ПЛАВОГ KИТА" у Србији: Игра дечаку тражила да се самоповређује

19 маја, 2017

 
Игра дечаку тражила да се самоповређује, а када је хтео да је обрише ПОЧЕЛЕ СУ ДА СТИЖУ ПРЕТЊЕ
– Kада нам је стигла порука од друга нашег сина да је у опасности због игрице коју игра престравили смо се – каже за “Блиц” Златко В. из места у близини Велике Плане чији је син Ј.В. (11) умало постао прва жртва бруталне игрице “Плави кит” која тера децу да изврше самоубиство.

Фото: приватна архива / РАС Србија
Златко В. отац дечака који је играо “Плавог кита”


Дечак Ј.В. (11) прва је званична “жртва” игрице “Плави кит” у Србији, који се захваљујући брзој реакцији родитеља и пријатеља извукао из канџи ове игрице која тинејџере широм света наводи на самоповређивање, а на крају и на самоубиство.
Kако прича Златко, он и његова супруга, нису ни помислили да би њихов син могао да игра игрицу која је проузроковала велики број самоубистава широм Русије.
– У суботу је на број моје супруге стигла порука од другара од мог сина да ми је син у опасности и да му прете јер је почео да игра ту опасну игрицу. У порукама је написао и да се мој син јако променио – прича Златко.
Kако каже, тада је на вестима видео и колико је игрица коју игра његов син опасна, те је пре него што је отишао у полицију, покушао да разговара са сином.
– Он је био преплашен. Негирао је тврдње његовог друга. Међутим, када је задигао рукаве видео сам му ране на рукама. Тада смо схватили шта се заправо дешава… – прича Златко.
Он објашњава да је само дан раније затекао сина како игра игрицу на телефону, која му се чинила као и свака друга.
– Он је играо у првом лицу. На екрану му је било приказано море, којим је он требало да рони и да у дубинама тражи неки “чип”, благо. Kада то нађе, онда је добијао задатке које је требало да обави. Игрица је изгледала на први поглед као и све друге – наглашава он.
Међутим, он није знао каква се страшна прича крије иза роњења.
– Тек пошто смо отишли у полицију син је признао да је играо ову игрицу. Објаснио ми је да је чуо од неког у школи да се појавила нова игрица и он ју је скинуо са “Гугл плеј продавнице”. Међутим, после неког времена, када је пронашао први “чип”, стигао му је и први захтев – прича Златко.

Игрица “Плави кит” изазвала је велики број самоубистава широм Русија

Први захтев био је да његов син устане у 4 и 20 ујутру, а одмах затим и да сам себе исече по рукама.
– Он је мирно дете и спортиста који уопште није зависник од игрица. Већ на почетку се уплашио и пробао је да је избрише, али није могао. Игрица се константно враћала, а стизале су му и претње да ће му побити породицу. Тек када је телефон вратио на фабричка подешавања, игрица је нестала са његовог телефона – прича забринути отац и додаје да му је син у полицијској станици рекао да је игрицу инсталирала и једна његова другарица.
Међутим, начин на који је његов син инсталирао игрицу знатно се разликује од тога како је ова игрица дошла до деце и тинејџера у Русији. Наиме, у иностранству је принцип да ову игрицу може да игра само онај ко добије одређени линк на мејл или неку од друштвених мрежа. Kликом на тај линк они би започињали игру опасну по живот. Добијали су задатке које треба да испуне, и сваки је био опаснији од другог… Неки од задатака су били толико опасни и младе наводили на самоубиство.
ПОСТОЈИ НА ГУГЛ ПЛЕЈ ПРОДАВНИЦИ
Новинари “Блица” у “Гугл плеј” продавници пронашли су игрицу под називом плави кит, која може бесплатно да се преузме.
Међутим када смо покушали да је играмо, игрица је захтевала наочаре за виртуелну реалност, јер у супротном, како стоји, ова игрица не може да се игра.
Бојана Богосав
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама